OTKRIVENI CRVENI DOSIJEI: U arhivi Udbe 90.000 dosijea članova HDZ-a, Tuđman naredio da se neki unište

Tu su kompromitujućii materijali, zapisi o doušništvu, moralnim posrnućima, dvostrukim igrama

  • 7

Arhive Saveza komunista Hrvatske, koje hrvatski zvaničnici žele da otvore, na oduševljenje istoričara i šire javnosti, može da izazove velike probleme pojedincima u hrvatskoj javnosti.

Bivši načelnik bezbednosti Republike Srpske preminuo u zatvoru u Berlinu

Prvo, za mnoge će otkriće da su bili članovi Saveza komunista biti neugodno jer su danas antikomunisti. Drugo, partijski kartoni kriju bezbroj, više ljigavih nego dubinski kompromitujućih, detalja. Oko 90.000 bivših komunista u HDZ-u itekako imaju razloga za strah.

Primera radi, bivša članica HDZ-a i članica SKJ, Hloverka Novak Srzić, koja se bavila i novinarstvom, ovako je popunila molbu za prijem u Partiju.

- Tokom školovanja gajeni smo u duhu marksističkog pogleda na svet. Istorija naših naroda, dani krvavih borbi za ove današnje mirne i spokojne dane, još više su ulili veru da je jedini put, put budućnosti, socijalizam i samoupravljanje - piše Hloverka, koja je tad još bila gimnazijalka. Hloverka Novak Srzić molbu za prijem u Partiju pisala je čak dva puta.

Jedan desničarski hrvatski portal prošle godine objavio je “partijski karton” poznatog zagrebačkog HDZ-ovca u kojem je, nakon niza ličnih podataka, pod rubrikom “nacionalnost” pisalo - “Jugosloven”. Karton je bio ispisan pisaćom mašinom i izgledao je autentično.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

HDZ-ovac je reagovao kao oparen: Nikad se nije iskazivao kao Jugosloven, uvek je bio Hrvat, sve je izmišljotina. Tužio je portal i dobio. Demanti je sudskim nalogom objavljen na portalu.

Kako će se danas činiti partijski kartoni članova HDZ-a u kojima su njihove molbe za prijem u partiju, pita se hrvatska javnost.

U Partiju su inače uglavnom primali ili odlikaše ili radnike, pa je bilo jasno da knjižica nije bila autentična. Ali sa nekim drugim kartonima autentičnost je bila mnogo sumnjivija. U Partijskoj arhivi su, recimo, i zapisnici iz Partijske škole u Kumrovcu, koju je vodio Ivica Račan, a završili su je, navodno, neki i danas uticajni HDZ-ovci.

Franjo Tuđman nije hteo da otvara ove arhive niti da sprovodi ilustraciju, zbog toga što je u HDZ ušlo oko 90.000 članova Saveza komunista, a Tuđman je, kao funkcioner Jugoslovenske narodne armije znao vrednost tih kartoteka i značaj partijskih karakteristika. On je bio jedan od trojice ljudi koji su imali uvid u “dosije Hebrang”, koji je pre predaje u arhiv pročišćen.

Mostova inicijativa za otvaranje partijske arhive dramatično će uticati na odnose HDZ-a i Mosta jer je HDZ taj čiji su kadrovi bili duboko uronjeni u bivši režim. Otkriti da je neki član SDP-a bio komunista nije ništa sablažnjivo, ali sa HDZ-ovcima stvar stoji mnogo gore, piše 24sata.hr.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Razumno je, dakle, očekivati da će novinari u tim arhivama tražiti pre svega HDZ-ovce, od oca i majke premijera Plenkovića, preko Željka Reinera, do Žarka Domljana, Mate Granića, Davora Domazeta Loše i nadalje.

Tražiće im se tzv. karakteristike, o poreklu i materijalnom stanju ili veličanju Tita, što bi moglo dovesti do potpune diskreditacije određenih osoba. Most je za te poslove angažovao Romana Leljaka, bivšeg KOS-ovca i kontraobavještajca JNA, školovanog u Pančevu, koji je 2012. godine nakon izdržavanja višegodišnje kazne za prevaru građana na lizingu pušten iz zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moki

    10. februar 2017 | 20:41

    Za lopine trebala je Udba i Alkatrazi, nema sada Udbe pa lopine kolo igraju, a narod gladuje i vrse suicide svaki dan, o zaduzenosti bivsih Rep, nema covek ni komentar, Svaki dan se radjaju bogatasi na racun zemalja i Radnicke klase. Najlakse je napadat bivsi rezim da bi se sakrio svoj nerad i lopovluk. Tad se zivelo od postenog rada i islo vani bez viza, danas je jad tuga i dno dna, uz rast fasizma i mrznje prema drugim nacijama.

  • Wien

    10. februar 2017 | 14:58

    Jos jedan u nepreglednom nizu dokaza da su iskljucivo moji blesavi Srbi bili i ostali kumunjare...velika vecina ...nazalost i na bijedu Srpskog naroda...

  • dunja

    10. februar 2017 | 18:33

    Čovjek koji nije sposoban da se mijenja, nije sposoban ni da živi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA