≫ 

PROMENAMA U ŠKOLAMA NEMA KRAJA: Ova dva predmeta neće biti obavezna!

Ova dva predmeta se u nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju ne nazivaju se više predmetima nego izbornim programima

  • 5

Sudbina veronauke i građanskog vaspitanja ponovo je pod znakom pitanja!

TREBA LI DECA DA UČE VERONAUKU U ŠKOLI? Evo šta kažu teolog, istoričar i sociolog, A ŠTA - VI! (VIDEO)

PROFESORKA FIZIČKOG PRED DECOM TUKLA PROFESORKU VERONAUKE: Skandal u školi u Kraljevu!

Taman što su dva predmeta preživela pokušaj prethodnog ministra prosvete Srđana Verbića da časove svede samo na mlađe razrede osnovne škole, sad im je status ugrožen i u nacrtima novih prosvetnih zakona, pišu Novosti.

U nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja izbačen je stav u kome se kaže da si oni obavezni predmeti, što je do sada garantovalo da će svaki učenik pohađati ili jedan ili drugi predmet. U novom krovnom zakonu, ali i u nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne nazivaju se više predmetima, nego izbornim programima. 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Niko još ne zna kako će da izgleda verska nastava, kakva je namera zakonopisaca, ali već onim što predviđaju nacrti zakona nije zadovoljna Srpska pravoslavna crkva. Sveti sinod priprema zvaničnu reakciju na ovakav tretman veronauke.

U Islamskoj zajednici Srbije novi prosvetni zakoni još nisu bili tema, ali prema rečima Seada Nasufovića, reis-ul-uleme IZS, svakako će biti.

- Ne želim da izlazim sa pojedinačnim, ličnim stavom. O ovom važnom pitanju iznećemo zajednički stav crkava i verskih zajednica - najavljuje on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

O nacrtima zakona biće danas reči i na sednici Nacionalog prosvetnog saveta, čiji je predsednik prof. dr Aleksandar Lipovski. On kaže da je važno da savet kaže svoj stav o ključnim zakonima, pre nego što počne javna rasprava.

- Raspravljaćemo o nacrtima ova tri zakona, ali tekst nismo dobili od Ministarstva prosvete. Ne mogu da komentarišem budući status verske nastave i građanskog vaspitanja, jer ne znam mnogo detalja. Znam samo da više nisu navedeni kao obavezni izborni predmeti kao i da Crkva nije zadovljna ovakvim rešenjem - rekao je Lipovski.

Pogledajte video:

(Telegraf. rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Наставник

    14. februar 2017 | 08:11

    По стоти пут понављам, све је ово козметика, док се не уведе да УЧЕНИК УЧИ, а не наставник или родитељ и док не буде више понављача а мање "Вуковаца" верујте ми да ће нам деца НЕПИСМЕНА излазити из школе!!! Верујте, причам из искуства, данас је добра школа она у којој се деле 5 за само присуство на часу, а лоша она у којој деца понављају јер не знају градиво!

  • jovan

    14. februar 2017 | 09:04

    U Srbiji se velika većina naroda na popisu stanovništva izjasnila kao religiozna. Vraćanje veronauke u škole značio je raskid sa komunističkom prošlošću. Etika i moral se najbolje izučavaju kroz nastavu veronauke. Deca su nam opterećena demonskim video igricama i internetom. Nastava veronauke je prozor kroz koga deca gledaju u beskonačnost a ne u Ninhilizam. Nastava veronauke u dijaspori održava kontinuitet jezika i nacionalnog identiteta.

  • victoria

    14. februar 2017 | 08:05

    Veronauka treba da bude u okviru crkava i porodicnog doma. Gradjansko vaspitanje bi bilo koristan predmet kad bi se zaista primenjivao predvidjeni program. Na casovima obicno ne rade nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA