Bela Palanka vodi: Ova opština sakupila je najviše fiskalnih računa, a evo gde je vaše mesto

Dvanaest najaktivnijih lokalnih zajednica dobile bi vaj-faj zone sa besplatnim internetom za svoje građane

  • 5

Uz nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi startovalo je i takmičenje opština i gradova u broju prikupljenih fiskalnih računa i slipova, a učešćem građani se ne bore samo za sebe i potencijalne vredne nagrade, već i za grad u kojem žive, saopšteno je danas iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Srpska posla: Tapkarošima cveta biznis - preprodaju besplatne koverte za 100 dinara

OVO JE TRENUTNO NAJUNOSNIJI POSAO U SRBIJI: Koverte i markice štampaju se u tri smene

Svaki izdati račun ili slip predstavlja doprinos izgradnji boljeg i odgovornijeg društva, a, u ovom trenutku redosled 12 najboljih lokalnih samouprava je Bela Palanka, Dimitrovgrad, Bela Crkva, Plandište, Golubac, Sečanj, Prokuplje, Mladenovac, Bosilegrad, Rakovica, Savski Venac i Titel.

Ukoliko bi se takmičenje završilo u ovom trenutku, tih 12 najaktivnijih lokalnih zajednica dobile bi vaj-faj zone sa besplatnim internetom za svoje građane.

Takmičenje koje je počelo pre 14 dana traje do kraja marta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

To je, kako navode u ministarstvu, dovoljno vremena da se građani izbore da baš njihova opština ili grad dobiju besplatan internet i tako zajedno u svojoj sredini obezbede bolje uslove za život.

To takmičenje je primer kako se kroz povećanje svesti građana da uzimaju fiskalni račun prilikom kupovine robe i usluga doprinosi uspostavljanju finansijske discipline i da u borbi protiv sive ekonomije važnu ulogu ima svaki pojedinac, a ne samo državne institucije.

Iz Ministarstva podvlače da, kako bi svaka opština ili grad imali podjednaku šansu da učestvuju u takmičenju i osvoje nagradu, posmatra se broj prikupljenih fiskalnih računa i slipova u odnosu na broj stanovnika i prosečna zarada na teritoriji lokalne samouprave.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na taj način formiraju se koeficijenti, koji se potom rangiraju, a korišćenjem tog metoda eliminišu se razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

Nagradna igra "Uzmi račun i pobedi“ samo je jedna od 68 mera u okviru godine borbe protiv sive ekonomije, edukativne kampanje koju je pokrenula vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama okupljenim u Savezu za fer konkurenciju sa ciljem podizanja svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i njihovog aktivnog uključivanja u stvaranje boljeg društva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA