Tvorac jednog od najboljih dela svetske književnosti i sam je živeo roman: Bio je vlasnik srca jedne žene, bukvalno (FOTO)

"Ne žalim što sam doneo takvu odluku, mada je mojoj dragoj teško pala", pisao je Dž. R. R. Tolkin

  • 3

Pisac jednog od najboljih romana 20. veka "Gospodar prstenova", imao je jedinstvenu ljubavnu vezu. Od takve priče sigurno je mogao da nastane još jedan roman. Dž. R. R. Tolkin upoznao je Edit Meri Bret, koja je bila tri godine starija od njega, kada su se on i njegov brat Hilari preselili u Edžbaston, u Dačiz roud, u pansion gde je i ona živela. 

TOLKINFEST: Da li ste znali da usred Košutnjaka možete da sretnete VILE i HOBITE? Evo i kada (VIDEO) (FOTO)

- Edit i Ronald često su posećivali čajdžinice u Birmingemu, posebno jednu koja je imala balkon iznad trotoara. Tada su kocke šećera ubacivali u šešire prolaznika, pa kad bi ispraznili jednu činiju sa šećerom, prelazili bi za drugi sto. Romansa je bila neizbežna kada su u pitanju bile njihove dve ličnosti. Oboje su bili siročići željni pažnje i otkrili su da to dobijaju jedno od drugog. Tokom leta 1909. godine, shvatili su da su zaljubljeni - naveo je Hemfri Karpenter, njegov biograf.

Njegov staratelj, otac Morgan, u Edit je video razlog što je Tolkin loše prošao na ispitima i smatrao vezu "nesrećnim slučajem", jer je njegov posinak u romantičnoj vezi sa starijom protestantkinjom.

Zabranio mu je da je viđa, priča sa njom i čak da se dopisuje s njom, dok ne napuni 21 godinu.

Foto: Wikipedia/Twooars Foto: Wikipedia/Twooars

Tolkin se povinovao ovoj zabrani u slovo, sa jednim izuzetkom, zbog koga je otac Morgan pretio da će ga lišiti univerzitetske karijere, ako ne prestane.

U pismu iz 1941. godine upućenom sinu Majklu, Tolkin se priseća:

"Morao sam da biram između neposlušnosti i žaljenja (ili prevare) staratelja koji mi je bio kao otac, bolji nego drugima pravi očevi... ili da "dignem ruke" od ove ljubavi dok ne napunim 21. godinu. Ne žalim što sam doneo takvu odluku, mada je mojoj dragoj teško pala. Ali to nije bila moja krivica. Bila je u potpunosti slobodna i nevezana za mene bilo kakvim zavetom i nisam mogao da imam bilo kakve opravdane pritužbe da se ona udala za nekog drugog. Skoro pune tri godine nisam video ni pisao mojoj ljubavi. Bilo mi je mnogo teško, posebno u početku. Efekti ni malo nisu bili dobri po mene: na prvoj godini koledža postao sam neaktivan i nije mi bilo do učenja.

Uoči svog 21. rođendana, Džon Ronald Ruel je pisao Edit, koja je tada živela kod porodičnog prijatelja, porodice Džesop u Čeltenamu. Izjavio je da nikad nije prestao da je voli i pitao je da se uda za njega. Edit je odgovorila da je već prihvatila prosidbu Džordža Filda, brata jednog od najboljih školskih drugova.

Foto: Wikipedia / DIREKTOR Foto: Wikipedia / DIREKTOR

Međutim, Edit je rekla da je pristala da se uda za Filda jedino zbog toga što se osećala "kao na polici" i što je počela da sumnja da je Tolkinu još stalo do nje. Objasnila je da se, zbog pisma, sve promenilo. Tolkin je otputovao vozom u Čeltenam, 8. januara 1913. godine, da se sretne sa Edit. Šetali su po prirodi i pričali. Do kraja tog dana, Edit je prihvatila njegovu ponudu. Pisala je Fildu i vratila mu verenički prsten. Fild je u početku bio "grozno uznemiren", a njegova porodica "uvređena i ljuta".

Kada je saznao za njene nove planove, porodični prijatelj kod koga je živela, Džesop je pisao njenom staratelju:

"Nemam ništa loše da kažem protiv Tolkina, kulturan je džentlmen, ali izgledi za njegovu budućnost su veoma loši i ne mogu da zamislim kada će biti u poziciji da se venčaju. Da ima neku profesiju, stvari bi stajale drugačije."

Foto: flickr/Filipe Rodrigues Foto: flickr/Filipe Rodrigues

Edit je posle veridbe prešla u katoličanstvo na Tolkinovo insistiranje. Prijatelj Džesop, budući anti-katolički raspoložen, besan, naredio joj je da napusti njegov dom.

Edit Bret i Ronald Tolkin su se verili u Birmingemu januara 1913. godine, a venčali u katoličkoj crkvi u Vorviku, 22. marta 1916. godine. U svom pismu sinu Majklu 1941. godine, Tolkin je rekao da se divi volji svoje supruge da se uda za muškarca bez posla, s malo novca i bez buduđnosti, osim one da pogine u Prvom svetskom ratu.

(Telegraf.rs / Izvor: thevintagenews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    19. februar 2017 | 13:02

    Био је велики пријатељ нашег народа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA