Od sada upravnik zgrade može da bude i podstanar: Proverili smo da li će se to odraziti na ostale stanare

Opštine i gradovi dobili su rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara će imati rok od šest meseci da se "preregistruju"

  • 7

Upravnik stambene zajednice može da bude osoba koja nije vlasnik stana, tj. podstanar, predlaže novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrade.

U toku je žestok komšijski rat: Stanari ustali protiv Zorana, zidovi zgrade znaju sve o haosu iza "kaubojskih vrata" (FOTO)

Prema ovim odredbama, i poštovanje kućnog reda i održavanje higijene u zgradi može da postane obaveza supruge, dece ili drugih rođaka vlasnika stana.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture objašnjavaju da novi propisi omogućavaju vlasniku stana da ovlasti člana porodice ili zakupca da umesto njega učestvuje u radu skupštine stambene zajednice, čime se dobija mogućnost da i te osobe budu birane za upravnika stambene jedinice.

- Jedino je potrebno da vlasnik stana obavesti skupštinu stambene jedinice o saglasnosti za člana njegovog porodičnog domaćinstva ili podstanara - kažu u Ministarstvu za "Novosti".

Foto: Facebook/Kragujevac Forever Foto: Facebook/Kragujevac Forever

Po starim propisima nije bilo moguće da supružnik vlasnika ili vlasnice stana obavlja funkciju predsednika Skupštine stanara.

Sve skupštine stanara moraće da se usklade sa novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Opštine i gradovi dobili su rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara će imati rok od šest meseci da se "preregistruju".

To ustvari znači da će oni koji imaju kućni savet morati da sazovu sastanak i ponovo izglasaju upravnike koji će stambenu zajednicu prijaviti opštini. Takođe, predviđeno je i da stanari plate taksu za registraciju i naknadu za usluge evidencije, ali se još ne zna u kom iznosu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA