≫ 

Koliko košta odlazak u Dom zdravlja, a koliko da vam izvade krv i urin?

- Ovde smo mi malo štedeli papir, i to je jedini razlog zašto je to tako. Mislim da je vaša primedba umesna, pa ćemo od sad pisati na tri papira - kaže direktor DZ Grocka Dragiša Stanojević

  • 17

Dom zdravlja Grocka participaju za laboratorijske analize naplaćuje tri puta više nego što je propisano Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2017. godinu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, naime, pacijenti koje je izabrani lekar putem jednog uputa uputio da urade krvnu sliku i urino-kulturu, moraju da plate participaciju 150 umesto 50 dinara. Dok pacijenti veruju da su obmanjeni i pokradeni, direktor ove zdravstvena ustanove to negoduje, i objašnjava da je reč o štednji.

KOLIKO KOŠTA ZDRAVLJE U SRBIJI? Domovi zdravlja se pretvorili u pijace - BEZ NOVCA NEMA LEČENJA (FOTO)

Dok bolesna deca sede u čekaonici, lekari slave slavu u Domu zdravlja (FOTO)

S tim u vezi odlazak u Dom zdravlja zbog bolesti, bez obzira na uredno overenu zdravstvenu knjižicu i uplaćeno zdravstveno osiguranje, pacijente košta minimum 200 dinara, sve to zbog participacije koja se plaća maltene za svaku uslugu ponaosob.

Redakciji našeg portala javio se čitalac iz Leštana zatečen time što je da bi dao krv i urin morao da plati 150 dinara na ime participacije u ovom domu zdravlja, iako ima uredno iverenu knjižicu i uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je pacijent Zdravstvene stanice DZ Grocka u Leštanu, u Ulici Save Kovačevića. Doktorka ga je počekom ovog meseca uputila da uradi laboratoriju, i na uputu, jednom-jedinom, zaokružila da uradi krvnu sliku i da mu se uradi urinokultura.

- Čim sam došao u laboratoriju sestra mi je tražila 150 dinara. Pitao sam za šta, rečeno mi je za participaciju. Objasnila mi je da se plaća 100 dinara ako se vadi samo krv, a ako se radi i urinokultura da participacija iznosi 150 dinara. Možda čak i obratno. Pošto sam bio u čudu, pitala me je da li sam prijavljen, mislila je da li sam zaposlen, kada sam potvrdio, ponovila mi je: "150 dinara!" - priča za naš portal mladić iz Leštana, koji je želeo da ostane anoniman, i koji veruje da je pokraden.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pravilnik kaže 50 dinara po papiru

S obzirom na objašnjenja koja smo dobili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kao i u Ministarstvu zdravlja, čini se da je mladić ima razloga da veruje u to.

U Fondu zdravstsva objašnjavaju za naš portal da participacija po uputu odnosno jednom papiru iznosi 50 dinara. Dakle, ukoliko izabrani lekar na jednom papiru uputi pacijenta na urino kulturu, a putem drugog da uradi krvnu sliku, onda se participacija plaća posebno za ova dva uputa po 50 dinara. Ukoliko se ove dve stavke nalaze na istom papiru, participacija je 50 dinara.

- Za pregled i lečenje od strane izabranog lekara i lekara specijaliste – po pregledu propisana je participacija od 50 dinara, a za sve laboratorijske usluge - po uputu, uključujući mikrobiologiju, parazitologiju, histopatologiju i citologiju, takođe 50 dinara po uputu, odnosno papiru. Dakle, osigurana lica koja nisu oslobođenja plaćanja participacije plaćaju 50 dinara za pregled izabranog lekara i 50 dinara po uputu za laboratorijske usluge - kažu u RFZO za Telegraf.rs.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Direktor: Hteli smo da uštedimo 

Direktor DZ Grocka dr Dragiša Stanojević, međutim, sa druge strane tvrdi da nijedan pacijent nije obmanut i ističe da je reč o štednji.

- Postoje tri oblasti koje se naplaćuju - urin, hematologija i biohemija, i to je to, po 50 dinara - navodi Stanojević.

Na pitanje zašto je pacijentu naplaćena participacija za jedan papir 150 dinara ako u RFZO kažu da po uputu ona iznosi 50, Stanojević je pokušao da nam objasni kako je sve stavljeno na jedan papir radi štednje papira ali da su po 50 dinara naplaćene odvojene analize.

- Ovde smo mi malo štedeli papir, i to je jedini razlog zašto je to tako. Mislim da je vaša primedba umesna, pa ćemo od sad pisati na tri papira. Nisu pacijenti obmanjeni niti smo imali nameru da ih obmanemo, samo smo malo hteli da uštedimo, ali ćemo prihvatiti vašu opasku i ispraviti to - obećao je Stanojević.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ministarstvo šalje inspekciju

 U Ministarstvu zdravlja, u kojem nam je, takođe, rečeno da je participacija po uputu 50 dinara, napominju da će DZ Grocka, poslati inspekciju.

Inače, uput za laboratoriju kakav je dobio ovaj mladić a koji u Grockoj vredi 150 dinara, isti je u svim zdravstvenim ustanovama.

Za kraj kada se ovom iznosu doda i 50 dinara participacije za ulazak kod izabranog lekara jasno je da bez 200 dinara ne može niko da priđe domu zdravlja.

(Lj. R.  / lj.racic@telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antiglobalistkinja

    21. februar 2017 | 21:55

    Po zakonu traziti da vam izdaju fiskalni racun za placenu participaciju i to za svaku ponaosob.Ako se pobune onda se i vi bunite sto placate nesto za cega ne daju racune-nervirajte ih malo .Zakon kaze FISKALNI RACUN OBAVEZAN :)

  • Ana

    21. februar 2017 | 21:32

    jadni ste vi U Srbiji kad morate da placate odlazak kod doctora!

  • Belogradjanin

    21. februar 2017 | 21:30

    Ovi odrase ledja za zdravstveno osiguranje a sad isto ja osiguranik i ne zaposlen e jbg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA