Foke u Jagodini dobile klimu

Dok nije instaliran sistem za rashlađivanje, radnici ZOO u Jagodini su bazen s fokama rashlađivali tako što su u njega po nekoliko puta dnevno ubacivali sante leda

  • 1

Bazen s fokama u zoološkom vrtu u Jagodini dobio je sistem za rashlađivanje i nastrešicu, kako bi stanovnici polarnih predela lakše podnosili visoke temperature, izjavio je upravnik ZOO vrta, veterinar Vladimir Jovanović.

Zahvaljujući novom uređaju, koji je isti kao u ZOO vrtu u Beogradu, temperatura u bazenu za foke ne prelazi 17 stepeni Celzujsovih, istakao je Jovanović.

U letnjim danima prošlih godina, do instaliranja sistema za rashlađivanje, bazen s fokama radnici ZOO u Jagodini su rashlađivali tako štu su u njega po nekoliko puta dnevno stavljali sante leda. Rukovodstvo ZOO u Jagodini, koji će ovog leta obeležiti šest godina rada, planiralo je ove godine brojne investicije za bolje uslove za životinja, ali i atraktivnije sadržaje za turiste.

Osim instaliranja rashladnog uređaja za foke, objekat za žirafu, medijski najpopularnijeg stanovnika ZOO, umesto grejanja na struju, "koje ima svojih slabosti", od ove godine grejaće se na gas. Realizacija projekta je u toku i biće gotov do početka zime.

Planirano je i otvaranje savremeno opremljene ambulante za životinje, koja će služiti za pružanje adekvatne pomoći i nege "bilo da je reč o bolesti, povredama ili reprodukciji životinja".

Zbog bezbednosti posetilaca i radnika ZOO će dobiti video-nadzor, a većina objekata će dobiti i rampe za lica sa invaliditetom. Planirana je i izgradnja jedinstvenog magacina za hranu za životinje, toplotna izolacija ugostiteljskih objekata i objekata za smeštaj životinja, renoviranje terarijuma...nabavka novih životinjskih vrsta "koje bi svojom atraktivnošću održavale interesovanje za posećenost".

ZOO u Jagodini ima 80 vrsta životinja sa oko 400 primeraka, a najbrojnije posete, pojedinačne i grupne, su leti, a krajam i početkom školske godine su najbrojnije đačke ekspkurzije.

(I. M./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    25. jun 2012 | 17:39

    Bio sam pre jedno dve nedelje do Jagodine i obisao aqva park,muzej vostanih figura i zoo vrt.Odusevio me majmun Zika...Zika je pobednik hehehe...Cudi me da nema slona...Prelepo je sve sredjeno i sve pohvale za njihovog gradonacelnika Palmu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA