Nestašica lekova u apotekama: Građani Srbije besni, jer je razlog neverovatno bezobrazan!

- Formule za bebe zaista nedostaje, a dobavljači nam poslednjih nedelja dostavljaju i manje količine nekih lekova koji imaju širok spektar indikacija - kažu u apotekama

  • 3

Formulu za bebe jednog stranog proizvođača, ali i neke druge lekove šire upotrebe, gotovo je nemoguće naći u apotekama ovih dana, a apotekari nezvanično kažu da je nova nestašica trik dobavljača i uvod u nova poskupljenja.

Ovo je jedini način da znate da u apoteci ne dobijate lažni lek

Velika promena: Od maja ćete potpuno drugačije podizati lekove na recept

- Ceo dan sam šetala po beogradskim apotekama, pokušavajući da pronađem jednu vrstu formule za beeb za uzrast od godinu dana. Međutim, formule na koju je moje dete naviklo nije bilo nigde, a u poslednjoj apoteci, farmaceut mi je otkrio da uzalud tražim, jer su dobavljači značajno smanjili količine ovih proizvoda, pošto se od marta očekuje novo poskupljenje - rekla je za Blic jedna mama sa Zvezdare.

U apotekama su potvrdili da određenih proizvoda nema već neko vreme.

Printskrin: Youtube/Nenad Milenkovic Printskrin: Youtube/Nenad Milenkovic

- Formule za bebe zaista nedostaje, ali više ona specijalizovana pakovanja, na primer za prevremeno rođenu decu, nego klasični proizvodi. Dobavljači nam poslednjih nedelja dostavljaju i manje količine nekih lekova koji imaju širok spektar indikacija, zatim i zdravu hranu i kozmetiku za stariju decu jedne domaće marke. Cene skoro svih proizvoda su skočile nakon Nove godine, ali izvesno je da će neki lekovi uskoro opet poskupeti, jer fabrike menjaju uslove koje imaju prema nama, što će uticati i na cenu njihovih proizvoda - rekli su nam u jednoj apoteci.

Oni su dodali da, kada lekovi zafale, od dobavljača dobijaju različita objašnjenja.

- Za nestašicu uvoznih lekova kažu da se čeka atest, dok domaći proizvođači ne dostavljaju produkte za čiju im proizvodnju fali neka suspstanca. Češće nedostaju lekovi sa našeg tržišta, mada ništa duže od mesec dana - objašnjavaju apotekari.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Udruženja za zaštitu potrošača apeluju na nadležne službe da obmanama trgovaca stanu na put.

- To je već postao steroprip srpskih trgovaca - stvori se veštačka nestašica i panika, a onda kada se proizvod opet pojavi, kupci se i ne bune što je osetno skuplji. Ako se ovaj scenario trenutno odvija, Ministarstvo trgovine i Agencija za lekove bi trebalo da reaguju, pojačaju inspekciju i firmama koje radi profita uskraćuju lekove ukinu licencu. Potreban nam je veći broj tržišnih inspektora i stroži nadzor - rekao nam je Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PDragan

    22. februar 2017 | 10:07

    Pa lopovska drzava,to jest ovo i nije drzava.vlada kriminalno politicki klan,dok institucihe su u sluzbi lopova i ne funkcionisu.tako ce biti uvek jer im to odgovara.

  • AVRAM

    22. februar 2017 | 08:38

    Cim se pojavi nestasica znaci pojavice se nove cene, to znamo odavno.

  • Putin R.S

    22. februar 2017 | 08:57

    Ima lekova 100%, ali ispod "tezge". Treba ministar da posalje kontrole u svim apotekama, pa da vidite onda koliko ce se lekova naci kojih "nema" jer su kupljene po staroj ceni, a cekaju poskupljenje pa da zarade duplo. Stara prica 90-tih kada su isto tako krili lekove zbog cena. Nije mi jasno da se to po novinama vuce, a da ministarstvo ne posalje kontrole da provere stanje po apotekama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA