≫ 

Patent koji rasteruje maglu za 15 minuta im već 18 godina stoji u fioci: A ceo grad se guši u smogu! (FOTO)

Njihov izum je jednostavan i ne toliko skup, a radi na principu rasprskavanja tečnog ugljen dioksida koji menja agregatno stanje magle

  • 4

Patent trojice makedonskih inovatora, dr. Stefana Stefanova, dr. Vlade Spiridonova i Čapa Čapovskog, koji za 10 do 15 minuta može potpuno rasterati maglu, već 18 godina zaboravljen stoji u fioci.

Opasnost od odrona, magla u planinskim predelima: Vozači, pazite!

Tu inovaciju Ministarstvo za ekonomiju proglasilo je 2000. godine za Patent godine, a rad trojice makedonskih inovatora iste godine je osvojio zlatnu medalju EUREKA u Briselu, a dve godine kasnije i Grand pri u Budimpešti.

Uprkos ovakvim priznanjima, rasterivač magle, koji je više puta veoma uspešno testiran, ostao je zaboravljen, iako se Skoplje i drugi makedonski gradovi, pogotovo zimi, guše u magli i smogu. Jedan od inovatora, dr. Stefan Stefanovski, koji je već 17 godina u penziji, kaže da bi dobit od ove alatke za rasterivanje magle bilo i smanjenje aerozagađenja, a to znači čistiji vazduh.

Foto: Fokus.mk /Tomislav Georgiev Foto: Fokus.mk /Tomislav Georgiev

Njihov izum je jednostavan i ne toliko skup, a radi na principu rasprskavanja tečnog ugljen-dioksida koji menja agregatno stanje magle, odnosno kristalizuje je i skida na zemlju.

Ova alatka može da se postavi na vozila i da se sa njome „tretira“ veća, recimo gradska površina, a može da radi i kao stacionirani uređaj. Prilikom stvaranja patenta, trojica inovatora su taj uređaj postavili na vozilo i sa njime „obradili“ celu desnu obalu reke Vardar u Skoplju, a magla je bila rasterana već za desetak minuta.

Da bi u potpunosti bili sigurni u efikasnost svog patenta, oni su ga testirali i u rudniku Suvodol, u Rudarsko-energetskom kombinatu Bitolj, a poslednji put 2002. godine na skopskom aerodromu. Rezultati su svuda bili isti. Magla je nestajala u veoma kratkom roku i to u radijusu od čak 1,5 kilometara od mesta prskanja.

Uprkos tome, državne institucije nisu bile zainteresovane za primenu ovog patenta, a sada će u pravcu smanjivanja zagađenosti vazduha, dobrim delom i zbog magle, uvesti par-nepar vožnju automobila. Makedonija važi za jednu od najzagađenijih zemalja u Evropi, a primat po zagađenosti vazduha drže Skoplje, Tetovo, Bitolj i Kumanovo.

Foto: Fokus.mk /Tomislav Georgiev Foto: Fokus.mk /Tomislav Georgiev

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ KiKi

    23. februar 2017 | 13:31

    Bolest balkana Mržnja prema svakom ko je sposoban da se uzdigne iznad svega Sputavanje i saplitanje prezir Zato nam je tako sami smo krivi

  • Mirko&Slavko.

    24. februar 2017 | 11:21

    Не може се тако лако борити против продавача магле.

  • Bob

    23. februar 2017 | 12:52

    A u Beogradu kada sam stigao ove godine isto sam se gusio pun smoga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA