≫ 

Drama u Sarajevu: Izetbegović zamolio Srbe da razmisle o svojim postupcima, Ivanić tvrdi da je BiH ušla u ozbiljnu krizu(VIDEO)

Delegacija BiH predala je aplikaciju za reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu

  • 19

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović obratiće se danas novinarima na odvojenim konferencijama za medije. Pre nekoliko minuta, delegacija BiH predvođena Dejvidom Šeferom, Fon van den Bisenom i Sakibom Softićem, predala je aplikaciju za reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije

Nakon što se primi aplikacija, registar suda u Hagu proveriće određene činjenice i rokove, a zatim ih poslati drugoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o zahtevu.

Softić je zahtev za reviziju podneo bez saglasnosti Predsedništva BiH. Presuda je doneta pre 10 godina, a rok za podnošenje zaheva za reviziju ističe 26. februara.

Vanredna sednica kolektivnog šefa države BiH bila je danas zakazana zbog bošnjačkog zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Tom zahtevu se protive srpski i hrvatski članovi Predsedništva - Ivanić i Dragan Čović.

Banjalučki RTRS javio je da je sednica prekinuta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Konferencija Bakira Izetbegovića

- Raniji sazivi Predsedništva BiH su doneli sve relevantne odluke u vezi sa presudom. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo diskutovati jeste pozicija agenta BiH. Čović je napustio sednicu, pa je prekinuta. Revizija presude je deo procesa koji je pokrenut pre 23 godine od tadašnjeg saziva Predsedništva. Ustvari, od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da aktivno učestvuju u zaustavljanju revizije presude. Radilo se o klasičnoj zamjeni teza - kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da postoji mogućnost da srpski predstavnici izađu iz Predsedništva i da bi to destabilizovalo državu.

- Ako se dese krize, neki drugi će ih izazvati. Bitno je da se utvrdi istina, jer samo utvrđivanjem istine, mogu se poboljšati odnosi na Balkanu. Molio bih srpske predstavnike da malo razmisle o svojim postupcima, neka se stave u kožu svojih komšija, nekih drugih. 

Izetbegović je više puta istakao da neće nikad odustati od istine i pravde.

- Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove. Revizija se odnosi na dešavanja pre dve decenije, stoga čudi poistovjećivanje vlasti u Srbiji sa vlastima u RS-u. Čemu bežati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti biće pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima - poručio je Izetbegović.

Takođe, nije hteo da iznese detalje koje su u reviziji, i rekao da će moći o tome da se govori tek kada sud otvori slučaj.

Konferencija Mladena Ivanića

Član Predsedništva Mladen Ivanić na svojoj konferenciji za štampu je poručio da je BiH u ozbiljnoj krizi i da o svemu treba da odlučuju institucije Bosne i Hercegovine.

- Bakir Izetbegović nije želeo da odlučuje o podizanju revizije tužbe i napustio je sednicu. Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju sednicu je napustio i Dragan Čović. To znači da odluka o podizanju odluke o reviziji tužbe nije donesena. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije BiH - objasnio je Ivanić.

Dodao je da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog delovanja.

- Taman i da Softić ima legitimitet da podnosi tu tužbu, ne može jedan čovek bez stava nadležnih organa odlučivati. Ušli smo u ozbiljnu krizu i ovo je vrhunac vaninstitucionalnog delovanja. To nema veze sa tužbom. Mene tužba ne zanima nego načini odlučivanja u BiH, paralelizmi i vaninstitucionalno delovanje i o tome sam hteo razgovarati. Pitanje je kada će Predsedništvo opet sastati - istakao je on.

Kazao je da će sve učiniti da sistem funkcioniše ali da on nije napravio krizu.

- Ovo su suštinska pitanja dugoročne stabilnosti u BiH. Svi akteri moraju razmisliti o posledicima i svi akteri moraju razmisliti o prestanku dodvoravanja okolini. Ne znam da je ikada sednica Predsedništva ovako prekinuta - kazao je Ivanić.

Narednih dana se treba održati hladna glava i razmišljanje, smatra Ivanić.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    23. februar 2017 | 14:10

    Šta im rade braća Srbi svaka im čast!

  • Pera Kojot # 1

    23. februar 2017 | 14:16

    Ovaj olos bakir, dobio je pare da radi na nestabilnosti balkana!

  • Aleks

    23. februar 2017 | 14:57

    Bosanski Srbi, pamet u glavu, ne nasijedajte na histerične provokacije tursko-arapske Bakirove histerije, jer on radi po naredjenju arapskih fundamentalističkih ćelija, kojima je jedini cilj uništiti Evropu i hrišćane! Ako Efendi Bakir hoće ponovo da vodi rat protiv hrišćana, pod hitno treba obavijestiti Gospodina Trampa da ga uhapse i sprovedu na Guantamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA