Agenti za nekretnine, spremite pare: U aprilu stručni ispit, evo koliko će koštati

Trenutno u Srbiji licencu poseduje 2.215 agenata

  • 1

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviće krajem marta datum polaganja stručnog ispita za agente nekretnina, dok će prvi deo ispita biti već narednog meseca.

U ovom gradu u Srbiji stan možete da kupite za manje od 7.000 evra!

Ovo carstvo na beogradskom Beverli Hilsu košta 6.500.000 evra: Nema skuplje kuće od ove u Srbiji (FOTO)

Prema rečima rukovodioca grupe za razvoj usluga u Ministarstvu trgovine Željka Stojanovića, trenutno u Srbiji licencu poseduje 2.215 agenata.

– Krajem marta objavićemo tačan datum kada ce biti ispit za posrednike u prometu nepokretnostima, a prvi deo ispita biće u aprilu. Važno je istaći da je od donošenja novog Zakona o prometu nepokretnostima licencu dobilo 2.215 agenata za nekretnine – kaže Stojanović.

Protekle godine, na stručni ispit za posredenike u nekretninama prijavilo se ukupno 313 kandidata, a test je prošlo 242 kandidata što čini prolaznost od 61 odsto.

– U petom ispitnom roku koji je trajao do 27. janura položilo je svega 52 odsto kandidata, što predstavlja najnižu prolaznost u periodu od dve godine – rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, 768 registrovanih agencija u Srbiji zapošljava 1.505 posrednika, dok njih 500 nije u sistemu.

Vrlo je verovatno da oko 500 ljudi koji su dobili licence radi nelegalno, ali se deo njih i ne bavi poslom za koji su tražili licencu. Većina agencija u Srbiji su mala preduzeća i zapošljavaju svega po dva agenta što nije najbolja praksa jer bi bilo dobro da imaju uposlenog i pravnika i arhitektu, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ispit za licencu košta 14.000 dinara i prema rečima Stojanovića, sastoji iz pismeng i usmenog dela, a budući agenti moraju da poznaju sektor prava, finansija i bankarstva, gradevinarstva i marketinga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    1. mart 2017 | 19:03

    Dzabe im i licence. Nedam im ni dinara tj ni evro za njihove tzv usluge. Svaki stan sam kupio bez posrednika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA