Državni udar u Makedoniji? Zaev optužuje Ivanova

- Ivanova ustav obavezuje na to da ne sme da negira većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata poslanika - smatra Zaev

  • 19

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev izjavio je da je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov "izvršio državni udar" odlukom da mu ne dodeli mandat za sastav nove vlade.

Odjeknula bomba u Makedoniji: Ivanov NE DA Zaevu mandat za sastav nove vlade

- Ivanov mora da povuče odluku i dodeli mandat za formiranje nove vlade, budući da ga ustav obavezuje na to da ne sme da negira većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata poslanika - poručio je Zaev u obraćanju javnosti, javila je MIA.

- Ivanov je uvukao Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po državu i građane - rekao je Zaev i dodao da šef države na taj način sprečava legalan i legitiman transfer vlasti.

Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, pozvao je građane da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa koji vode ka formiranju nove reformske vlade u Makedoniji.

A vlada će se, kako je rekao, fokusirati na realne potrebe građana i države, kao i na vladavinu prava.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Ðorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je, zajedno sa albanskim strankama, prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnog 61, makedonski predsednik je odbio to da učini.

To se dogodilo dan uoči posete šefice evropske diplomatije Federike Mogerini Skoplju.

Ovo odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih makedonskih i stranih elektronskih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može da poveri mandat nekome ko ugrožava nezavisnost i suverenitet Makedonije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik

    1. mart 2017 | 23:44

    Nazalost crne slutnje su se obistinile, a istorija sa Kosovom ponovila, braco Makedonci pred ocima Vam uzese pola zemlje. Neverovatno na sta je sve spreman covek za saku dolara i malo vlasti, pa cak i da udje u savez sa crnim djavolom. Srami se Zaev i da nema tih siptara ne bi imalo ni za cenzus jadnice. Blizu su formiranja velike albanije, vrlo blizu.

  • Aleksandar

    1. mart 2017 | 23:04

    Neverovatno da postoji politicar koji je samostalan i koji cini dobro za svoju zemlju.

  • Robin Hud

    1. mart 2017 | 23:37

    Mali narod koji je da bi opstao u drzavnosti od pocetka osamostaljenja pristajao na pritiske i iz nutra i sa spolja. Tako je i pristao da prizna Kosovo. Al vise nije imao sta da pruzi kao ustupak. Svi aduti su na stolu. Igra prelazi u druge ruke kojima diriguje Soros i kompanjoni. Koliko su para ulozili i sta ceka makedonce, sam Bog zna? A saznace i oni ! Sada ce Evropa da im "garantuje" sve sto pozele, kao i nama, i onda krece vrteska iz koje nikada nece izaci. "Zaustavite zemlju, silazim..."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA