Vršnjačko nasilje na internetu ne jenjava: Prete, podsmevaju se, ali i organizuju tuče

Deca upućuju pretnje preko interneta, izvrgavaju jedni druge ruglu, a postoji trend i organizovanja tuča

  • 0

Skoro 90 odsto svih krivičnih dela dogodi se zloupotrebom nekog vida informacionih tehnologija, najćešće se napadaju mala i srednja preduzeća, a klasični kriminal sve više ima upliv u Sajber kriminal navodi za a Telegraf.rs mr Mikailo Tijanić, šef Odseku za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine svojine Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i policijski savetnik. Na internetu je najugroženija mlađa populacija stanovnistava, ali i više od polovine izvršilaca su mladi ljudi.

Ako vas neko maltretira preko interneta, odmah okrenite ovaj broj!

ISKLJUČI NASILJE! Ministarstvo pravde pokrenulo internet kampanju protiv nasilja u porodici

Osim što su žrtve pedifilije, deca su i meta vršnjačkog nasilja koji je najzastupljeniji vid digitalnog nasilja na internetu.

Naš sagovornik napominje da deca retko roditeljima prijavljuju ovu vrstu nasilja iako im se preko interneta upućuju pretnje, a postoji trend i organizovanja tuča.

Foto-ilustarcija: sxc.hu Foto-ilustarcija: sxc.hu

- U Srbiji i deca od 10 i 11 godina imaju otvorene Fejsbuk profile. Po prijavama roditelja, a na osnovu uvida u profile svoje dece, dešava se da drugarice prete jedna drugoj da neće da se druže sa njima, da će ih izbegavati, da ih izvrgavaju ruglu na različite načine, sve sa ciljem da im se nanese emotivni bol… Takođe, ima i zakazivanja tuča i u osnovnim, a o srednjim školama da e govorimo - navodi Tijanić.

S tim u vezi, on kaže da najmlađoj populaciji mora da se posveti posebna pažnja, i bukvalno prati ponašanje svakog deteta ponaosob, kada se posumnja na postojanje ove vrste problema:

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-Ilustracija: Profimedia/Alamy

- Mi smo prošle godine održali 28 predavanja u osnovnim školama o bezbednosti dece na internetu, i o tome kako treba da se ponašaju na socijalnim mrežama. Objasnili smo šta ne bi trebalo da rade, sa kakvim osobama ne bi trebalo da stupaju u kontakt imajući u vidu zahteve koje im šalju, na šta treba da obrate pažnju, da li treba da prihvataju osobe za prijatelje sa kojima do tad nisu komunicirali…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA