≫ 

Hrvatsku očekuje prava kataklizma za 10 godina! Ove stvari je razaraju svakog dana, sve više i sve brže

Prema podacima za 2015. godinu, iz Hrvatske se iselilo 65 hiljada ljudi, među kojima je mladih između 35 do 40 hiljada, a njih 22 hiljada ima fakultetsku diplomu

  • 16

Hrvatska je u demografskom slomu. Nema nijednog jedinog pozitivnog demografskog pokazatelja, što nije slučaj ni sa jednom drugom granom života. To će ih za pet do deset godina potpuno "uzdrmati" – kazao je demograf Stjepan Šterc na početku predstavljanja svoje studije "Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja penzionog sistema".

Hrvati se masovno odriču državljanstva da bi dobili srpsko!

Niz crnih pokazatelja do kojih je došao ne može se rešiti preko noći, kaže, ali nakon što su se čule prekrasne reči premijera Plenkovića, prema kojima se demografska problematika konačno digla na nivo na koji bi trebala biti, povratka natrag više nema, poručuje Šterc.

- U devet desetina opština i gradova umire više stanovnika nego što se rađa – ističe on.

Pokazao je karte na kojima je crvenom bojom označeno područje Afrike i Bliskog istoka koje ima strašan prirodni priraštaj, kao i Evrope (označene crnom bojom) gde je stanovništva sve manje, prenosi Slobodna Dalmacija.

– U crnom delu Evrope, samo skandinavske zemlje, Irska, Island i Francuska nemaju problema niti projekcije pokazuju da će doći do pada stanovništva. Prognoze su da bi Afrika mogla imati 4,4 milijarde stanovnika, a danas ima 1,3 milijarde. Teško se može očekivati da se to stanovništvo zadrži samo u Africi. Dalje neću – kazao je Šterc, implicirajući da bi njihovo stanovništvo moglo krenuti u naseljavanje drugih područja.

Istaknuo je i kako je u Hrvatskoj u zadnje dve godine pala nezaposlenost (za 70-ak hiljada), ali pre svega zahvaljujući – iseljavanju. Za deset do 15 godina broj zaposlenih u biće bitno manji od broja penzionera, procenjuje Šterc, podsećajući i na crnu socijalnu sliku, prema kojoj danas 70% domaćinstava ne može na godišnji odmor, 64% ne može izdržati nenadani finansijski izdatak, a dve trećine ne može prihodima dočekati kraj meseca.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Najvažnija politika savremene Evrope biće migrantska politika. Demografska problematika u Hrvatskoj je pitanje državne sigurnosti – poručuje Šterc.

Prema podacima za 2015. godinu, iz Hrvatske se iselilo 65 hiljada ljudi, među kojima je mladih između 35 do 40 hiljada, a njih 22 hiljada ima fakultetsku diplomu.

– Procene su da se prošle iselilo 80 hiljada ljudi, a uzmemo li u obzir prirodni pad od 20 hiljada ljudi, procena se diže na gubitak stotinu hiljada ljudi u 2016. godini. Ovo je pitanje opstanka Hrvatske, tu ne sme biti politizovanja i prikupljanja političkih poena – ozbiljan je demograf Šterc.

BRITANCI IH UNIŠTILI: Ovo je Hrvatska koju ne možete da vidite u katalozima (FOTO)

Uz tvrdnju kako je "Hrvatska neobična zemlja", u kojoj je 400 hiljada birača više nego stanovnika starijih od 19 godina, te 150 hiljada zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika, izneo je i prognoze prema kojima će Hrvatska za pet godina u ukupnom udelu imati 18% stanovništva do 19 godina života, 56% onih između 19 i 59 godina, a starijih od 60 godina života 26%. Za deset godina prognoze su još crnje: mladih do 19 godina biće 16%, onih između 19 i 59 godina 54%, a starijih od 60 godina 30%.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Kataklizmična predviđanja kažu da ono što se za Hrvatsku prognoziralo za 60 godina može da se desi već za deset godina. Penzioni sistem je neodrživ, a iz ovoga se niko neće jednostavno izvući – upozorava Šterc.

Uporedio je Irsku koja ima najmlađu populaciju prosečne starosti stanovništva od 37 godina i Hrvatsku koja u ovom trenutku, zbog iseljavanja, raste na prosečne 44 godine života.

Pozvao je odgovorne da shvate kako je ovo najvažnije pitanje za državu koje zahteva stratešku instituciju u Vladi, seljenje migrantske politike iz MUP-a u Vladu, potpredsednika Vlade zaduženog za ovu problematiku kao i pridruživanje Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske tom Vladinoj strateškoj kancelariju.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    2. mart 2017 | 15:54

    Ako njih ceka kataklizma sta onda ceka nas?da smo mi u Eu samo bi penzioneri ostali u zemlji!

  • Mako

    2. mart 2017 | 16:32

    Setite se oluje koju slavite a vaši beže bez rata.

  • Drago

    2. mart 2017 | 15:33

    A sta Srbiju ne ocekuje kataklizma???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA