≫ 

Slobodan je vinom slikao svece: Najneobičnija dela nastala su iz prstiju ovog likovnog čudotvorca (VIDEO)

Kada se mistika vina i umetnosti stope u jedno nastaje čudesna i gotovo nepoznata tehnika slikanja vinom

  • 1

Kada se mistika vina i umetnosti stope u jedno, dobije se vinorel, čudesna i gotovo nepoznata tehnika slikanja vinom. Ne kaže se uzalud za vino da je božansko piće i nadahnuće umetnicima.

Gordana je bacila Ameriku na kolena: Zbog rajskog pića će biti među 30 žena u svetu (FOTO)

Mačvanski umetnik, slikar Slobodan Zablaćanski, svoja dela stvarao je vinom i u tome je bio među retkima, ako ne i jedini u Srbiji. Sliku Svetog Trifuna naslikao je vinom iz manastira Hilandar.

Slike pokojnog umetnika rađene vinorel tehnikom, videla je, osim domaće, i publika u Parizu. Vino se toči za piće, ali i kao boja. Crveno, crno ili belo, bira se po jačini tanina, jer se vinski tragovi četkicom vremenom menjaju, ali ne brišu.

Višak boje može da se skida usnama. Umetnikove slike tako mirišu na grožđe, odišu toplinom i poput vinograda vole i sunce i ljude.

Printskrin/Youtube:MAČVA INFO Printskrin/Youtube:MAČVA INFO

Slobodan Gale Zablaćanski bio je ekspert za vizantijsko hrišćansko slikarstvo. Usavršavao se na Hilandaru, a zbog poznavanja živopisa nagrađen je činom "Agio Zoografa". Oslikavao je pravoslavne svetinje u Americi, ali i crkvu u rodnim Glušcima.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA