Krvavi sarajevski svatovi, 1992. godine: "Ramiz mu je pucao u leđa, metak je ostao u srcu"

Pre 25 godina ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, što je predstavljalo okidač za rat u BiH

  • 54

Pre 25 godina na svadbi Milana Gardovića, na parkingu ispred crkve ubijen je njegov otac Nikola Gardović, kome je u leđa pucao Ramiz Delalić.

NA DANAŠNJI DAN JE KRENULO BALKANSKO LUDILO: Ovim pucnjem je počeo krvavi rat

- Voleo bih da danas, 25 godina posle ubistva mog oca Nikole Gardovića u Sarajevu, koje se desilo na svadbi mog brata Milana, mogu da kažem da se nešto promenilo, da je sve prošlo i da ćemo živeti u slozi i ljubavi -  kaže sveštenik Jovan Gardović, drugi Nikolin sin.

- Nažalost, ne mogu to danas da kažem svom sinu Nikoli, koji je rođen 1993. i nosi ime svoga stradalog dede. U Sarajevu nema nijedne ploče na kojoj bi, kao opomena pokolenjima do čega usijane glave mogu da dovedu, pisalo da je stradao građanin BiH - opominje za Alo protojerej Jovan Gardović iz Crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Jovan je najstariji sin Nikole Gardovića, koga je na svadbi sina Milana, pucavši mu u leđa i pogodivši ga pravo u srce, ubio Ramiz Delalić.

Taj dan se pominje kao početak rata u Bosni i Hercegovini. Drama se odigrala drugog dana referenduma u BiH na kojem su se građani izjašnjavali da li su za otcepljenje te jugoslovenske republike, posle čega je Sarajevo bilo 48 sati pod blokadama, a mesec dana kasnije počeo je rat.

Printskrin: RTRS Printskrin: RTRS

- Taj dan trebalo je da bude najsrećniji za našu porodicu i najmlađeg brata, Milana, i snaju Dijanu. Svadbu smo organizovali po svim našim običajima. Večanje je počelo oko 14.30 u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg. Potom su počela čestitanja, slikanje ispred hrama. Radost. Svadbeni ručak bio je zakazan u Domu svete Tekle, u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji.

- Na parking ispred hrama mogla su da stanu samo četiri automobila, u kojima su bili mladenci i kumovi, pa su ostali svatovi parkirli 150 metara dalje. Takođe, dogovor je bio i da vozila nemaju obeležja da neko to ne bi shvatio kao provokaciju i da niko ne nosi oružje. Čim sam parkirao auto, neko je dotrčao i rekao da se tamo puca!

- Trčao sam i stigao u momentu kada su mog oca Nikolu unosili u vozilo Hitne pomoći zajedno sa kumom Radenkom Mirovićem, kome su pucali u nogu - seća se otac Jovan najtužnijeg porodičnog dana.

Printskrin: RTRS Printskrin: RTRS

Njegov brat Dragan, koji je nosio srpsku zastavu, rekao je da ih je čekao beli golf, u kojem su bili Ramiz Delalić, Suad Šabović i još neki momci. Ramiz je pokušao iz ruku da mu otme barjak. Počelo je gurkanje, komešanje.

- Moj otac, u svečanom odelu i sa čuturom u ruci, pošao je ka Draganu. Pitao je te ljude zašto mu kvare veselje. Istovremeno, zet Radenko je izašao iz auta i njemu je Šabović pucao u nogu.

- Otac je krenuo tamo i u tom času Ramiz mu je pucao u leđa. Metak je ostao u srcu. Odmah su počeli da beže - priseća se otac Jovan i dodaje da je Ramiz uhapšen posle sat vremena, ali je te večeri pušten.

- Tragovi krvi. Čaure leže. Čekam ekipu da počne uviđaj. Potom se pojavila neka televizijska ekipa. Pitaju šta se desilo. Prvo sam odbijao da pričam. A onda se zaustavilo policijsko vozilo. Govore mi da je otac lakše ranjen, zet isto. Tada dajem izjavu televiziji.

-Prilaze dva momka i viču da ovde nema nikakvih svatova, da su to pripadnici SDS-a Radovana Karadžića. Niko nikad iz moje porodice nije bio član partije.

- Zaustavlja se još jedan policijski auto. Iz njega izlazi zet Radenko. Noga mu je zavijena. Kaže da je otac umro. Samo sam seo dole i uhvatio se za glavu. Skupio se narod. Još veća kuknjava. Policajci nam poručuju da odemo odatle da se ne bi desilo nešto još gore - seća se otac Jovan nemilotg događaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    3. mart 2017 | 20:08

    Балије за столом и под столом исто мисле!!! Никад више не дозволити шта је било

  • Ds

    4. mart 2017 | 10:39

    Zivela sam tad u Sarajevu,sve planski smisljeno,taj dan necu nikad zaboraviti,to nisu ljudi nego monstrumi sta su sve radili pleme im se zatralo dabogda

  • Istoricar

    3. mart 2017 | 20:36

    Sta se pjevalo tog 'svatovskog' dana po ulicama Bascarsije ??? Neko ce reci veselje a neko ko je to slusao ce reci provokacija u najgorem mogucem trenutku... Rat je bio neminovan, pogotovo sa srpske strane, nazalost, a nije ga izazvao ovaj dogadjaj ... To je bila samo inicijalna kapisla ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA