Na ovim mestima u Bosni i Hercegovini državljani Srbije mogu da glasaju na izborima

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je dostaviti kopije važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG)

  • 6

Predsednički izbori u Srbiji raspisani su za 02. april 2017. godine, a Konzulat Srbije u Banjaluci omogućiće svim državljanima ove zemlje koji borave u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da ostvare svoje pravo glasa.

Predsednički izbori 2. aprila

Glasačko pravo imaju svi punoletni poslovno sposobni državljani Srbije.

- Birač koji ima boravište u Republici Srpskoj, BiH, može uz posredovanje Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 11. marta 2017. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u BiH - navodi se u saopštenju Konzulata Srbije u Banjaluci.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci, obavezno mora da sadrži sledeće podatke:

ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (Republici Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

- Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH, isti dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u Republici Srbiji - dodaje se u saopštenju.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u Republici Srpskoj, BiH i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz Jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u Republici Srbiji, već se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u Republici Srpskoj, BiH.

Podatak o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, može upisati u Jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti u prostorijama Generalnog konzulata Banja Luka, Bulevar Vojvode R. Putnika 2, ili na sajtu www.banjaluka.mfa.gov.rs (rubrika "vesti").

Konzulat Srbije u Banjaluci, takođe, napominje birače koji imaju boravište u Republici Srpskoj, da mogu preko Generalnog konzulata podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u Republici Srbiji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

- Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Biračko mesto na kome će glasači moći glasati u Republici Srpskoj, 02. aprila 2017. godine, nalaziće se u Generalnom konzulatu Republike Srbije, ulica Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, grad Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina - dodaje se u saopštenju Konzulata.

Dalje se napominje da nije potrebno da lice koje želi da glasa u Republici Srpskoj, dolazi lično u Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, već se lica mogu prijaviti i putem pošte, faksa ili e-mail.

- Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, 78000 Banja Luka, kontakt telefon broj: 051 227 041, broj faksa: 051 213-901, E-mail konzulat.bl@mfa.rs" - navode se podaci u saopštenju.

Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu i Zahtjev za upis u birački spisak možete popuniti i elektronski, tako što ćete sačuvati zahtev na kompjuteru i po otvaranju dokumenta popuniti.

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je dostaviti kopije važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG).

- Takođe, napominjemo da će Generalni konzulat R. Srbije Banja Luka, Ambasada R. Srbije u Sarajevu, kao i Generalni konzulat u Mostaru, u periodu od 04. do 11. marta 2017. godine, raditi na prijemu zahteva da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasač na predstojećim izborima za predsedenika Srbije glasati u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, svakog dana od 08.00 do 22.00 sata - zaključuje se u saopštenju Generalnog Konzulata Srbije u Banjaluci.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    4. mart 2017 | 15:56

    A kako ja iz Sarajeva da glasam, molim lepo. Samo pisete o Banja Luci kao da ste nas ostale zaboravili.

  • toplistanadrealista

    5. mart 2017 | 10:52

    Moj glas ide gospodinu Ljubisi Preletacevicu Belom!!!! SAMO JAKO!!!!

  • Cika Velja

    4. mart 2017 | 23:12

    Vec Bosnjaci brundaju o tome da ko bude glasao i ode za Srbiju da zivi tamo,jer ne moze u Bosni da zivi a glasa na izborima u Srbiji??? To isto ne vazi za Bosnjake i Hrvate,pa vi sad sami shvatite mentalni sklop tih ljudi!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA