Kinezi blizu odluke o preuzimanju RTB "Bor": Detalji ugovora drže se u strogoj tajnosti

Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB koji se mere milijardama

  • 64

Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen "Bor", ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije, piše današnji "Blic".

Kazahstanci zainteresovani za Bor, Azotaru, Petrohemiju...

Srbija u Rigi već potpisala tri sporazuma, Vučić zamolio Kećanga za pomoć oko RTB Bor

Kako je tom listu potvrđeno iz dva međusobno nezavisna izvora, u RTB "Bor" bi trebalo da uđe jedna od najvećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje.

Ime kineske kompanije je tajna, a srpskoj strani je iz Pekinga naloženo da o tome ne sme da procuri nikakva informacija, verovatno iz bojazni da bi se firma mogla naći na udaru restriktivnih propisa EU.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Kako piše "Blic", sa sigurnošću se zna da je reč o jednoj od najmoćnijih kompanija u Kini koja je po svim parametrima među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

Kako navodi jedan od sagovornika lista, izvesno je da se u kontaktima sa najvišim kineskim zvaničnicima došlo veoma blizu dogovora, ali Srbiju do konačnog rešenja čeka nekoliko teških i bolnih odluka.

Prema rečima izvora "Blica", Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB koji se mere milijardama.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Po svemu sudeći, Vlada će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima pre svega one za struju - kaže taj izvor.

On dodaje da je druga opcija da, kao u slučaju smederevske Železare, ti dugovi papirološki ostanu da se vode kao poseban privredni subjekt koji neće imati nikakve veze sa firmom koju će preuzeti i voditi Kinezi.

- Za koji će se model država odlučiti tehničko je pitanje, u svakom slučaju, RTB "Bor" će preći u kineske ruke neopterećen dugovima iz prošlosti - ističe taj izvor.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Kinezi insistiraju i na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB i traže otpuštanje većeg broja zaposlenih uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

- Oni su, iako voljni da pomognu, svesni da je naša strana u gotovo bezizlaznoj situaciji jer je "Bor" "sve više omča oko vrata refromama u koje se Srbija maliciozno upustila -  navodi taj izvor, dodajući da konačna procena o prekobrojnima još nije usaglašena, ali da ne bi bilo iznenađenje da zahtevaju odlazak čak 2.500 ljudi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    6. mart 2017 | 15:20

    Sa kineskim investitorima i kompanijama imamo uglavnom pozitivna iskustva,verujem da ce to i ovde biti slucaj.

  • Hax

    6. mart 2017 | 13:38

    Svaka pomoc da se gigant rtb Bor postavi na zdrave noge je dobrodosla!

  • Goran

    6. mart 2017 | 16:28

    Verujem da će naša vlada uspeti da nađe rešenje za RTB "Bor".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA