Novi zakon protiv pušenja u RS: Zabrana se odnosi na javna mesta i ugostiteljske objekte

U zdravstenoj inspekciji kažu da zabrana pušenja poštuje u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima i slično u kojima prošle godine nije utvrđeno kršenje Zakona

  • 25

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS priprema zakon koji predviđa zabranu pušenja na javnim mestima, uključujući i sve ugostiteljske objekte. Novi Zakon o zabrani pušenja sličan je zakonu koji se priprema u Federaciji BiH i rigorozniji je od postojećih zakonskih rešenja o zabrani pušenja na javnom mestu u Republici Srpskoj.

ODZVONILO PUŠAČIMA: Gotov Nacrt koji uvodi totalnu zabranu pušenja!

Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS koji je učestvovao u izradi novog zakona, zasad ne želi puno da otkriva.

- Mogu samo da kažem da je predviđena apsolutna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama uključujući kafane i klubove, a povećane su i novčane kazne za kršenje propisa - kaže Marković.

On dodaje da je sadašnji Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima bio labav, a nije se ni primenjivao u praksi. Napominje da skoro trećina odraslih građana u RS konzumira duvan i cigarete.

Postojećim Zakonom o zabrani pušenja na javnim mestima RS pušenje je zabranjeno u javnim ustanovama, te objektima u kojima se poslužuju jela, sredstvima javnog prevoza, na radnim mestima i drugo. Pušenje se dozvoljava u tim objektima samo ako je obezbeđena fizički odvojena prostorija, koja mora biti označena simbolom u obliku cigarete ili natpisom „prostorija za pušenje“ i oznakom „zabranjen ulaz licima mlađim od 18 godina“, prenosi Blic.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U zdravstenoj inspekciji kažu da zabrana pušenja poštuje u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima i slično u kojima prošle godine nije utvrđeno kršenje Zakona.

U Inspektoratu RS kažu da restorani često imaju odvojen prostor za nepušače, ali se u nekim restoranima u taj prostor ulazi kroz zonu za pušače.

-To nije u redu, ali je problem što je sadašnji zakon tu odredbu precizno regulisao - navodi Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Kazne za pušenje na javnom mestu i sada su visoke i kreću se od 50 evra za pojedinca do 7.670 evra za pravna lica.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    6. mart 2017 | 23:17

    Dakle drzava uzme prilicno veliku akcizu od prodaje cigareta( najvece akcize su na duvan, kafu, gorivo i alkoholna pica) i puni budzet a onda mi zabranjuje da pusim? E pa gospodo zabranite onda proivodnju duvana i proizvodnju i prodaju cigareta.ovako je drzava veoma dvolicna

  • Vozac

    6. mart 2017 | 22:43

    Zasto nezabraniti uvoz i proizvodnju cigareta i eto resenja

  • Duki

    6. mart 2017 | 23:24

    Zar to nije diskriminacija????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA