Po zemlji su kosti životinja, leševi su svuda: Jezivi prizori u Žitištu (FOTO)

Ogorčeni stočari kažu, da ukoliko se nadležni ne odazovu njihovom apelu, sami će se organizovati kako bi zaštitili 600 hektara obradive površine

  • 1

Uništavanje useva i oranica sa kojim se suočavaju poljoprivrednici i stočari iz Novog i Srpskog Itebeja i Banatskog Karađorđeva, u opštini Žitište traje već više od dve decenije. Međutim, nomadska ispaša goveda i svinja sa obližnje farme nije jedini problem koji muči poljoprivrednike, jezivi prizori uginule stoke u reci Begej i oko divljeg salaša, zabrinuli su stočare koji na sve načine pokušavaju da se obrate vlasniku farme i nadležnim inspekcijama.

Krave napadaju ovo srpsko selo: Vodimo rat protiv njih, jedu sve što vide, udaraju, lome, katastrofa!

Poljoprivrednici ne samo da su ozbiljno zabrinuti zbog uništavanja useva, njima je ugroženo i zdravlje jer uginula stoka širi nesnosni smrad koji se oseća kilometrima.

- Životinje su više divlje nego domaće, opasne su i za ratare koji će sve češće biti na njivama kada počne sezona rada u poljima. Goveda su teška od 700 do 1.000 kilograma, a svinje imaju i do 400 kilograma, te koliko god pokušavali da ih ukrote, ove životinje su van svake kontrole - upozoravaju poljoprivrednici.

Milan Pribić, poljoprivrednik iz Banatskog Karađorđeva kaže za Telegraf, da je oko stotinak poljoprivrednika potpisalo peticiju u kojoj traže od nadležnih da se hitno obavi veterinarska kontrola na farmi koja je postala divlja, i na kojoj žive goveda i svinje bez ikakve kontrole i nadzora:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Vlasnik farme ne želi da komunicira ni sa nama ni sa nadležnima, pokušali smo na sve načine da mu ukažemo na problem, ali ovo je postala ozbiljna ekološka katastrofa koja preti da nam ugrozi zdravlje.

- Na farmi ima oko dvadesetak goveda i isto toliko svinja koje nemaju hranu i prinuđene su da obilaze obližnje oranice kako bi se nahranile. Stoka je prepuštena sama sebi, danonoćno lutaju njivama i prizor je krajnje neprijatan. Pokušali smo nekoliko puta da uđemo na farmu, ali to su više divlje nego domaće životinje - kaže nam Pribić.

Krda goveda i svinja ovom poljoprivredniku uništila su prethodne godine oko pet jutara zemlje pod kukuruzom:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kada sam nakon par dana došao da proverim posejani kukuruz imao sam šta da vidim. Životinje su prekopale zemlju i pojele sav zasejan kukuruz. Tada sam se obratio vlasniku farme koji je obećao da će zatvoriti životinje, ali do danas ništa nije učinjeno. Sada osim uništenih oranica viđamo leševe uginulih životinja - jada se ovaj poljoprivrednik.

Poljoprivrednik Čedomir P. iz Novog Itebeja, kaže za Telegraf da ovaj problem postoji više od dvadeset godina:

- Žalili smo se mnogim inspekcijama, obraćali smo se nadležnima, ali za naš problem niko nema sluha. Mogu i ja tako da uradim, imam oko dvadeset grla stoke pa mogu da ih izvedem na ispašu. Ovo je strašno, mangulice dolaze i jedu ostatke uginulih goveda, bolest se širi na sve strane. Ovo mora da se prekine inače ćemo se svi otrovati - kaže nam Čedomir.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I ostali poljoprivrednici iz ova tri mesta koji su se okupili nedavno u blizini farme, izražavajujući nezadovoljstvo, kažu da su štete ogromne, ali da ih više plaši zaraza i bolest.

Stanko Babić iz Banatskog Karađorđeva ima zemlju u Itebejskom ataru:

- Te životinje su mi pogazile žito, kukuruz, lucerku. Nailazio sam na mrtve svinje i goveda u svom ataru. I mi svi imamo stoku i bojimo se zaraze. Ovo je neizdrživo, neka nam država pomogne. Nije mi jasno, meni kad crkne životinja moram da je prijavim i transportujem u hladnjaču, kako ova stoka može tako mrtva da leži u vodi i na njivama - pita se Babić.

Stevan Radaković iz Banatskog Karađorđeva ima njivu od četiri katastarska jutra koja je mu je donosila dobar prinos, ali mu je prošlogodišnji znatno smanjen jer su mu goveda uništila i pojela letinu:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Od prosečnog prinosa sedam tona po jutru imao sam na njivi svega dvadesetek metara po jutru, sve mi je uništeno. Ovaj problem se mora rešiti jer je postalo neizdrživo - kaže Radaković.

Prizori uginule stoke koja leži u ovom delu Vojvodine u vodotokovima Begeja su jezivi. Lešine se nalaze ne samo u Begeju, nego i u kanalima pored Begeja, na oranicama, oko puteva, a pitanje je koliko leševa ima u blizini farme, pričaju poljoprivrednici.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Poljoprivrednici koji su potpisali peticiju traže od nadležnih institucija da hitno reaguju i spreče dalje uništavanje useva. Prema rečima Pribića, peticija je predata predsedniku opštine Žitište, zaštitniku građana, načelniku policijske stanice u opštini Žitište, kao i svim nadležnim sekretarijatima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vlasnik farme sedamdesetdevetogodišnji Radivoj T. od početka 90-tih godina prošlog veka, doselio se na salaš koji se nalazi na tromeđi tri sela, Srpskog Itebeja, Novog Itebeja i Banatskog Karađorđeva u opštini Žitište.

Radivoj je u početku brinuo o svojoj stoci, ali vremenom životinje su prepuštene same sebi i prinuđene su da lutaju njivama kako bi se prehranile. Ovom prilikom vlasnik farme nije bio dostupan za medije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zabrinuti poljoprivrednici upozoravaju da se vodom iz Begeja poji stoka sa više pašnjaka u okolini Zrenjanina, da mnogi ratari uzvodno koriste vodu za navodnjavanje, ali i ribnjaci koji su smešteni uz vodotok reke.

Ogorčeni stočari kažu, da ukoliko se nadležni ne odazovu njihovom apelu, sami će se organizovati kako bi zaštitili blizu 600 hektara obradive površine koja se prostire oko divljeg salaša.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA