≫ 

Alarmantno upozorenje: Posle 2018. u Srbiji nećemo imati gde da sahranjujemo umrle

Srbiji nedostaje više od 10.000 grobnih mesta, za samo godinu dana neće biti više mesta na grobljima

  • 17

Srbiji nedostaje više od 10.000 grobnih mesta i ako se nešto ne preduzme, već od 2018. godine nećemo imati više gde da sahranjujemo umrle, kažu u našim pogrebnim preduzećima.

Lakše im je da umru nego da rade: U Kraljevu se više traži grobno mesto, nego posao!

U Beogradu je potrebna izgradnja tri nova groblja, Lešće 2, Nova Bežanija 2 i Jajinci. U Srbiji se otkupljuje zemlja od seljaka kako bi se pravila nova groblja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U Beogradu nedostaje oko 4.500 do 5.000 grobnih mesta, a bar još toliko ih fali u unutrašnjosti. Do sada smo mogli da obezbedimo toliki broj parcela svake godine, a ako se nešto ne preduzme, već od 2018. godine nećemo imati gde sa umrlima - kaže za Informer Dragan Baltovski direktor JKP Pogrebne usluge.

Inače, u Srbiji godišnje umre oko 100.000 ljudi.

- Već nekoliko godina traje borba za grobno mesto i to postaje ozbiljan problem. Sve je manje prostora, nema dovoljno parcela i moramo da proširujemo postojeća groblja - kaže Gradimir Trifunović iz pogrebnih usluga Sveti Sava.

Takođe se kao i jedan od problema navodi i to što Srbi izbegavaju kremiranje, a time bi se uštedelo mnogo prostora.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    9. mart 2017 | 08:41

    E sad tolika zemlja a mesta nema. Ugledajte se na svajcarce oni imaju istu kolicinu stanovnika mnogo manju zemlju i nemaju te probleme. Samo sto su njihovi spomenici manji ne ko nasi kucice voda i struja samo jos wifi fali pa da bude sve sredjeno.

  • Hercegov Grad

    9. mart 2017 | 08:56

    Skratili su nam zivote pljačkama sirotinje.

  • Kosovka

    10. mart 2017 | 22:07

    Nakon 10 god.drugi sprat.Baka moja prica . Joj.moj stric umro i nakon 10 gid.strinu sahrane na njega...jojjj.boze oa zar i na onaj svet da ga jase ..joj..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA