Tri porodice koje su pomagale Snoudenu traže azil u Kanadi

Porodice čine tri odrasle osobe iz Šri Lanke, jedna Filipinka i troje dece bez državljanstva

  • 0

Tri porodice koje su pomogle bivšem agentu američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvardu Snoudenu da se skloni u Hongkongu 2013. godine, nakon što je odao veliku količinu informacija o špijunskim programima SAD, zatražile su azil od Kanade, rekao je danas njihov advokat.

Snouden poklon Trampu: Moskva izručuje zviždača SAD, Putin želi da se dodvori američkom predsedniku?

Porodice, koje čine tri odrasle osobe iz Šri Lanke, jedna Filipinka i troje dece bez državljanstva, odavno su podnele zahteve za azil u Hongkongu, ali još nisu dobile odgovor pa se boje da bi im zahtevi mogli biti odbačeni, objasnio je advokat Mark-Andre Segen iz Hongkonga, prenosi Rojters.

Prema Segenovim rečima, te porodice su se našle u centru pažnje nakon što je u septembru prikazan film Olivera Stouna "Snouden", koji govori o njihovoj ulozi u Snoudenovom bekstvu 2013. godine.

Advokat kaže da se te porodice sada suočavaju sa sve lošijim okolnostima u Hongkongu, da ih proteklih meseci aktivno gone operativci iz Šri Lanke i da strahuju za svoju bezbednost u tom gradu.

Snoudenovo odavanje poverljivih podataka o špijunskim programima američke vlade izazvalo je gnev na međunarodnom nivou zbog dometa američkih špijunskih operacija.

Snoudenu, koji je utočište našao u Rusiji, dozvoljeno je da ostane u toj zemlji još tri godine, a sledeće godine će podneti zahtev za rusko državljanstvo, kako je njegov ruski advokat najavio u januaru.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA