Ovo zaista funkcioniše u Srbiji: Evo ko sve može kod lekara preko reda!

Ministarstvo zdravlja uputilo je ustanovama nove instrukcije za zakazivanje pregleda

  • 4

Pregled preko reda odnosi se na: Sve osobe sa invaliditetom, njihove roditelje ili staratelje, kao i obolele od pojedinih teških hroničnih bolesti, zdravstvene ustanove trebalo bi ubuduće da primaju i sa uputima bez zakazanog termina, i to što je brže moguće.

Desila se promena vezana za otkazivanje lekarskih pregleda: Zasad nećemo trpeti sankcije

Devojčicu (5) vratili iz bolnice jer je zakasnila 4 minuta na pregled, doktorka odbila da je primi. Posle 5 sati bila je mrtva (FOTO)

Ispovest Bojane (21) koja je pobedila tumor, a davali su joj 1 ODSTO ŠANSE da preživi: Imala sam osećaj da polako nestajem (FOTO)

Uputstvo da se odmah primaju na preglede odnosi se na decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, decu obolelu od epilepsije, autistične osobe, osobe sa mentalnom retardacijom, obolele od cerebralne paralize i sa sličnim deformitetima, obolele od retkih bolesti, slepe i slabovide, gluve i nagluve, psihijatrijske pacijente.

Zatim, na roditelje, staratelje ili hranitelje navedene populacije, žrtve nasilja, trgovine ljudima, samohrane roditelje, osobe koje su smeštene u sigurne kuće, ratne vojne invalide.

To je nova instrukcija Ministarstva zdravlja, koja bi trebalo da se primenjuje u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), putem kojeg se, tamo gde je uveden, zakazuju pregledi na sva tri nivoa zdravstvene zaštite: primarnom, sekundarnom i tercijarnom.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ministarstvo zdravlja preporučilo je ambulantama, domovima zdravlja i bolnicama poseban režim za prijem ugroženih kategorija stanovništva, na inicijativu grupe građana.

- Problem na koji smo ukazali rešen je za samo dva dana, i već imamo informacije da ljudi uspevaju po novoj instrukciji Ministarstva zdravlja da ostvare to svoje mesto u praksi, a nadamo se da će zaživeti u svim zdravstvenim ustanovama - kaže za Novosti Dragica Maksimović iz Inicijative građana za sistematsko rešavanje problema teško bolesne dece.

- Ranije su nas vraćali iz domova zdravlja i bolnica sa uputom bez termina, jer trijažu rade medicinske sestre, a sad se taj odnos menja. Institut za majku i dete, recimo, dao je termine za pacijente sa posebnim potrebama koji iz nemedicinskih razloga ne mogu da čekaju pregled. Meni su u Institutu za rehabilitaciju u Sokobanjskoj, gde su termini popunjeni za dva meseca, samo na pomen da sam majka deteta sa posebnim potrebama već za ponedeljak zakazali rehabilitaciju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABCD

    11. mart 2017 | 15:31

    Pa vi sve bolesti nabrojaste -ako dodje pet takvih bolesnika -ko onda ima prednost?

  • Micki

    11. mart 2017 | 15:19

    Svakome je svoja bolest najteza...Onaj sa gnojnom anginom ce smatrati da ima prednost nad nekim ko je recimo invalid...I?Na ovakav nacin ste napravili jos jedan problem lekarima.

  • viktorija

    13. mart 2017 | 19:54

    to sve nije istina, invalidi, sa hemiplegijom i para plegijom cekaju i po 12 sati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA