Nezapamćena tragedija: Pre dve godine je u padu helikoptera poginulo sedam osoba

Sredinom prošle godine Više tužilaštvo zaključilo je da niko nije kriv jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u ovom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela

  • 44

Danas se navršava dve godine od pada helikoptera Vojske Srbije, kada je poginulo sedam osoba. Tužilaštvo se 15 meseci posle nesreće izjasnilo da niko nije odgovoran i da istrage neće biti, a Viši vojni sud je ukinuo disciplinsku presudu generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću.

SRUŠIO SE VOJNI HELIKOPTER SA BOLESNOM BEBOM! Nezapamćena tragedija kod aerodroma Nikola Tesla (VIDEO)

U padu helikoptera Mi-17 na oko kilometar od beogradskog aerodroma, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz movopazarske porodice Ademović.

Sredinom prošle godine Više tužilaštvo zaključilo je da niko nije kriv jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u ovom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela.

Jedino što je utvrđeno jeste da je u lancu komandovanja došlo do propusta koji nemaju krivičnu već eventualno disciplinsku težinu.

Jedina presuda zbog pada helikoptera doneta je sedam meseci kasnije - 23. oktobra. Vojni disciplinski sud doneo je presude protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje.

General major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog prepusta propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti presutp oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    13. mart 2017 | 12:10

    Ovo je bila velika tragedija i pokazatelj ispravnosti nabavke nove opreme za vojsku

  • Nemanja

    13. mart 2017 | 13:32

    Da se više ne ponovi ovakva nesreća.

  • nona

    13. mart 2017 | 13:25

    nesreće se događaju,iz najbolje namere ,dogodila se tragedija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA