≫ 

Valentina je rodila ćerku koju svi zovu DETE ZVEZDA: Cela Rusija kliče ovoj ženi (FOTO)

- Pristala je na prvu vantelesnu oplodnju u svemiru i tako dobila ćerku koju svi u Rusiji zovu "dete zvezda" jer se ne zna ko je otac, posto je nastala u svemirskom brodu vantelesno - otkriva nam Valentinin prijatelj

  • 6

Iako se smatra da je prva vantelesna oplodnja izvedena 1977. godine i da je Luiza Braun prva beba iz epruvete, iz vrha Rusije stižu drugačije tvrdnje. Naime, ne samo da su Rusi prvu vantelesnu oplodnju izveli još davne 1963. godine, nego su to uradili u svemiru.

Svi znaju ko je bio prvi čovek u svemiru, a znate li koja žena je to prvi put uspela? (FOTO) (VIDEO)

Kada na ova dva podatka dodamo treći, odnosno, da je na istorijski poduhvat pristala Valentina Tereškova, prva žena koja je letela u svemir, priča dodatno dobija na snazi.

Ruska astronautkinja je 2000. godine proglašena ženom veka, heroj je Sovjetskog Saveza i po njoj je nazvan jedan krater na Mesecu. I to je ono što se zna i ističe, ali mnogo toga što ima veze sa njenim životom, obavijeno je velom tajne.

Foto: Profimedia/Ria Novosti Foto: Profimedia/Ria Novosti

U svim zvaničnim biografijama Valentine Tereškove piše da je letela samo jednom u svemir, 16. juna 1963. godine u okviru misije Vostok 6, ali i to se dovodi u pitanje jer je, prema nekim ruskim navodima, ona bila u letelici i sa Jurijem Gagarinom, prvim čovekom u svemiru.

Foto: Profimedia/TASS, Wikipedia/RIA Novosti archive Foto: Profimedia/TASS, Wikipedia/RIA Novosti archive

Malo ko, takođe, zna da je ona devet meseci nakon leta u svemir rodila ćerku. U Rusiji su ovi navodi javna tajna, ali iz nekog razloga, prica ne izlazi van njenih granica.

- Valentina je pristala na prvu vantelesnu oplodnju u svemiru i tako dobila ćerku koju svi u Rusiji zovu "dete zvezda" jer se ne zna ko je otac, posto je nastala u svemirskom brodu vantelesno. Po njenoj ćerki je nastala i čuvena čokolada Aljonka - priča nam Saša Borojević, prijatelj i saradnik Valentine Tereškove, koji je u Beogradu otvorio i rusku školu koja nosi ime "Valentina Tereškova".

Foto: Saša Borojević Foto: Saša Borojević

Borojević je informaciju dobio od ruskih zvaničnika i ljudi koji su deo Ruske Vazduhoplovne i Svemirske Agencije (Roskosmosa).

- Priču o eksperimentalnoj veštačkoj oplodnji sprovedenoj u kapsuli, prvi put sam čuo u Moskvi od jednog visokog zvaničnika, senatora ruske Dume, koji je rodom iz Jaroslavlja (odakle je i Valentina Tereškova). Pomislio sam da će biti teško utvrditi istinitost ove informacije, ali ubrzo mi ju je potvrdio gospodin koji radi u Roskosmosu - otkriva Borojević.

Još jedna od zanimljivosti koje se vezuju za Tereškovu je što se nekoliko meseci posle leta udala za kolegu kosmonauta Adrijana Nikolajeva, trećeg čoveka u kosmosu. Ono što privlači pažnju je što je ovaj brak odobrio lično Nikita Sergejevič Hruščov, vođa Sovjetskog Saveza.

Foto: Wikimedia/V. Malyshev / В. Малышев/RIA Novosti Foto: Wikimedia/V. Malyshev / В. Малышев/RIA Novosti

Smatra se da je taj brak u velikoj meri bio dogovoren jer su naučnici, pogotovo lekari, hteli nastaviti sa istraživanjima o ponašanju ljudskog organizma za vreme i posle izlaganja svemirskoj okolini.

Ostaje nepoznato zašto je vantelesna oplodnja Valentini odrađena u svemiru, ali ono što je poznato jeste da su četiri žene, koje su takođe bile deo operacije Vostok 6 - sve bile medicinsko osoblje.

Valentina danas živi u Rusiji, 6. marta je napunila 80 godina, a njena "zvezdana ćerka" postala je doktorka.

Daljinac baner

(Jasmina Stakić /j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA