≫ 

Ovo je Beograđanin koji je osumnjičen da je ucenio američke filmadžije: Momčilo je imao i saučesnike! (FOTO)

Momčilo Đinović bi danas trebalo da bude izveden pred Više tužilaštvo za vidokotehnološki kriminal

  • 4

Beograđanin Momčilo Đinović (26), koji je uhapšen pre dva dana jer je osumnjičen da je iznudio više od milion dinara od dve američke produkcijske kuće kako ne bi objavio njihov film "Bos bejbi" pre svetske premijere, biće priveden danas u Više tužilaštvo uz krivičnu prijavu.

Beograđanin ucenjivao produkcijske kuće: Tražio im bitkoine u vrednosti od 3 miliona dinara da ne objavi film pre premijere

Njemu je oduzeta sva elektronska oprema, a sumnja se da je imao i saučesnike.

Đinović će biti saslušan kod posebnog tužioca za visokotehnološki kriminal i naknadnom istragom bi trebalo da se utvrdi da li je ovaj mladić deo šire hakerske mreže ili je sve vreme radio sam.

"Bos bejbi" je stigao u Srbiju dosta pre svetske premijere, kako bi se odradila sinhronizacija na srpski jezik.

Đinović je najverovatnije uspeo da se fizički domogne kopije iz studija koji je angažovala domaća distributerska kompanija Megakom film.

Foto: Facebook/Momčilo Djinović Foto: Facebook/Momčilo Djinović

Đinović je sredinom februara kontaktirao s produkcijskim kućama. Od njih je tražio da mu na bitkoin novčanik uplate ukupno 25 bitkoina, čija je tržišna vrednost više od 3.000.000 dinara. Ako to ne učine, pretio je da će na internetu objaviti film pre svetske premijere.

Američka kompanija "20th Century fox" mu je dala pet bitkoina, što njemu nije bilo dovoljno.

- Iako je uplatu dobio u bitkoinima, virtuelnoj valuti koja ne predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, to nimalo ne umanjuje njegovu odgovornost. Naš zakon kao "pokretnu stvar" prepoznaje i elektronske podatke, što bitkoini i jesu - kaže za Novosti izvor upućen u ovaj slučaj.

Uhapšeni Đinović se navodno bavi informacionim tehnologijama. U delu Beograda gde živi poznat je po sitnim prevarama. Navodno, umeo je da od ljudi koji iznajmljuju "soni plejstejšn", projektore, i slične stvari uzme uređaje i nikada ih ne vrati. On bi im ostavio lažne podatke kako mu ne bi ušli u trag.

Đinović je, inače, sin uglednog policajca koji je sada u penziji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA