SMAJLI BANDA PRED SUDOM: 4 Beograđanina kupovali devize, a umesto dinara, uvaljivali papiriće sa smajlijima (FOTO)

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal terete se Vojislav Novaković (62), Dragan Ðoković (49) , Bogdan Bogdanović (34) i Dejan Femić (36)

  • 0

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice osumnjičenih za prevaru tri menjačnice u Beogradu, kojima su prilikom kupovine deviza, u svežanj dinara umesto novca, stavljali listove papira na kojima je bio odštampan "smajli".

Očajna žena koja je dala "vidovitoj Katarini" 47.000 evra, pokušala da se ubije: Samo je želela da joj ćerke zatrudne

Na taj način su, kako se sumnja, u septembru 2015. godine, oštetili tri menjačnice za oko pola miliona evra. Među pokradenim firmama su "Pan", "Studio eksterni" i "Alvađo". Prevaranti su uhapšeni početkom jula prošle godine.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal za zločinačko udruživanje i prevaru terete se Vojislav Novaković (62), Dragan Ðoković (49) , Bogdan Bogdanović (34) i Dejan Femić (36).

Tužilaštvo za organizovani kriminal nikada nije saopštilo detalje iz optužnice, koju je 30. decembra potvrdio Specijalni sud.

Odlučujući po žalbama odbrane optuženih, Apelacioni sud je potvrdio prvostepeno rešenje Specijalnog suda i pošto je optužnica sada stupila na snagu uskoro bi trebalo da im počne suđenje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno zaključio da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka po svom kvalitetu i značaju pružaju dovoljan osnov o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje za koje se terete optužnicom, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Prvostepeni sud je pravilno ocenio da su ispunjeni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju i da nije potrebno bolje razjašnjenje stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice.

Nije potrebno da se istraga dopuni, kao i da ne postoje zakonski razlozi koji bi mogli da dovedu do obustave postupka, odnosno odbijanja optužbe, smatra Apelacioni sud.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mediji su, nakon hapšenja osumnjičenih u julu 2016. godine, pisali da se ta organizovana kriminalna grupa dogovarala sa radnicima menjačnica oko kupovine deviza van službenih prostorija. Plan je bio da obave zamenu 62.500.000 dinara. Posle obavljenog posla, zaposleni su po dolasku u menjačnicu shvatili da su prevareni.

U torbama je umesto originalnih dinara bio - papir. U svakom svežnju na vrhu i dnu bile su novčanice od 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, a između isečeni komadi papira.

Njihove dimenzije odgovorale su pravom novcu, a na zadnjoj strani papira prevaranti su odštampali "kreativna radionica", a na prednjoj "smajlija", preneli su mediji nakon hapšenja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA