Srpski đaci napadnuti u Prištini, Srbi na Gazimestanu grubo pretresani, a patrijarh smirivao desničare!

Povređeno 16 dece srpske nacionalnosti prilikom kamenovanja autobusa kojima su se vraćali sa parastosa na Gazimestanu. Pripadnici Specijalne kosovske jedinice kontrolisali sve Srbe, oduzimane im državne i zastava DS-a, koje su bacili u jarak pored puta. Desničari skandirali "dajte nam oružje"

  • 3

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije su na Gazimestanu na veoma grub način pretresali, a nekolicinu Srba i priveli, zbog obeležja na majicama i opiranja prilikom pretresa. Pred kraj parastosa kosovskim junacima na Gazimestanu, koji je služio patrijarh srpski Irinej, grupa pripadnika desničarskih organizacija iz centralne Srbije skandirala je "dajte nam oružje", pa je morao da reaguje i patrijarh lično.

Na dva autobusa u kojima su bili i đaci srpske nacionalnosti bačeni su molotovljevi kokteli dok su prolazili kroz Prištinu iz pravca Gazimestana.

Autobusi su gađani koktelima i kamenim kockama kod hotela "Viktori" u Prištini. Putnici se trenutno nalaze u Gračanici.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković potvrdila je danas da je u hitnoj službi te zdravstvene ustanove danas primljeno 16 dece, od osam do 16 godina, zbog povreda zadobijenih prilikom kamenovanja autobusa sa Srbima koji su se vraćali sa parastosa na Gazimestanu.

Trajkovićeva je kazala da su dva dečaka zadobila povrede glave betonskom kockom i oni su smešteni u bolnici u Gračanici, dok su kod ostalih konstatovane povrede lakše prirode.

ĆIRILICA NA KOSOVU ZABRANJENA

Novinar "Radio-televizije Republike Srpske" Siniša Mihailović rekao je da je Kosovska policija nasilno skinula majice njemu, izveštaču "Glasa Srpske" Goranu Maunagi, kao i veteranima FK "Vrbas" iz Banjaluke, koji su pre dva dana odneli pomoć Srbima na Kosmetu i učestvovali na fudbalskom turniru.

- Danas smo posetili Gazimestan, ali nas je presrela Kosovska policija, skinuli su nam majice i naredili da možemo boraviti na Gazimestanu samo do 14.00 časova - rekao je Mihailović.

Na poleđini majica piše "Banjaluka - Republika Srpska", a sa prednje strane je grb RS i natpis "Braćo, mi smo sa vama". Prema rečima Mihailovića, obrazloženje policije je bilo da se na Kosovu i Metohiji ne mogu nositi majice ispisane ćirilicom, kao ni tuđi grbovi niti bilo koja reč koja asocira na Srbiju.

GRUBO PRETRESANJE SRBA

Pripadnici Specijalne jedinice su kontrolisali sve Srbe koji su na Gazimestan došli iz Gračanice, oduzimana su im nacionalna i verska obeležja, kao i majice sa "spornim printovima".

Oduzeti predmeti su bacani u jarak pored magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica kod skretanja ka Gazimestanu.

Srbima su oduzimane i državne zastave, kao i jedna zastava Demokratske stranke koje su, takođe, završile u jarku.

Specijalne jedinice Kosovske policije su na skretanju za Gazimestan Srbe propuštali između dva reda. Svi Srbi koji su izašli iz autobusa dospelih iz Gračanice su pretreseni.

SRAMOTA: DESNIČARI PREKIDALI PARASTOS

Sam kraj parastosa obeležila su skandiranja grupe srpskih desničara, među kojima je bio i lider nedavno zabranjene organizacije "Obraz" Mladen Obradović.

Oni su skandirali imena haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i povike "dajte nam oružje", pa je morao da interveniše patrijarh lično. On je zamolio grupu desničara da ne provociraju, objasnivši im pritom i suštinu služenja parastosa.

Parastosu je na Gazimestanu prisustvovalo nekoliko hiljada Srba sa Kosova, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Među prisutnima su bili i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, kao i potpredsednik DSS-a Slobodan Samaradžić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VUK

    28. jun 2012 | 22:43

    sve dobro pamtimo braco Srbi sta nam rade,a kad odu zapadnjaci dezinfikovati ce mo nase KOSOVO i to u korijenu....

  • luka

    28. jun 2012 | 14:17

    ima u neki nemanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA