Srbi postaju super vojnici: Naša vojska dobija novu modernu opremu iz inostranstva

Specijalci će sa novom opremom biti daleko sposobniji za rad u noćnim borbama, jerće bit opremljeni najmodernijom optikom

  • 6

Snage za hitno reagovanje Vojske Srbije dobiće novu, supermodernu opremu iz inostranstva.

 

Sve o ruskim i beloruskim "migovima": Kada stižu u Srbiju? Ministar Đorđević o naoružavanju i modernizaciji Vojske (VIDEO)

 

Specijalci će sa novom opremom biti daleko sposobniji za rad u noćnim borbama, jerće bit opremljeni najmodernijom optikom.

 

Kako je rekao načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odbrambene tehnologije, general major , prof. dr Bojan Zrnić projekat opremanja specijalca je poznat pod imenom "1500".

 

- Novi sistem naoružanja obuhvata puške sa mnogo boljim nišanskim sistemom, pre svega noćnim. To je jako bitna stvar, radi se o slojevitom sistemu senzora, koji noću otrkiva tenk na udaljenosti od 10km - naveo je Zrnić i dodao da će biti velikih izmena, pa tako više neće biti pancira, već će biti nabavljeni nosači ploča, pošto su panciri glomazni.

 

Foto: Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Nova pancirna zaštita poznata je kao "taktički kerijer" . Njega odlikuje manja težina, veća udobnost i bolje raspoređena težina. Brzo se svlači, a sa balističkim dodacima formira se pancir.

 

Pored prsluka, vojnici mogu da očekuju novu pušku koju proizvodi "Zastava" , a koja do sada nije mnogo pominjana. Reč je o modularnoj pušci sa izmenjivim cevima koja može da koristi kalibar 7, 62 milimetra, ali i kalibar 6, 5 poznatiji kao "grendel" o kome se u svetu mnogo govori.

 

- Zastavina puška je gotova, završena su ispitivanja zajedno sa drugom opremom biće predstavljena u Tehničkom centru u Nikincima sledeće nedelje - rekao je Zrnić.

 

Specijalci će takođe moći da se pohavle novom padobranskom opremom kao i opremom za ronjenje.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Blic)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Outsider

    22. mart 2017 | 07:31

    Srbiju ne brani OPREMA, Srbiju brani srce, ljubav prema otadzbini, i dusa koja daje snagu za to. E, kad bi to moglo da se uveze i instalira, gde bi nam bio kraj, ALI NE MOZE. TO se ne uvozi, to moras da imas u sebi, a toga vise u Srbina NEMA!!!

  • Hofer

    22. mart 2017 | 09:50

    Srbi su bili super vojnici i 1914

  • Ivko

    22. mart 2017 | 07:52

    Verovatno ce ta oprema morati da se remontuje za 150 do 200 miliona eura

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA