≫ 

Kakve izgovore manijaci u Srbiji izmišljaju da bi se iživljavali nad svojim ženama

Jedan muž tukao je ženu jer mu se nije svideo ručak, drugi je ubio svoju životnu saputnicu jer je hrkala, treći jer mu je tražila seks, a nedavno je suprug tukao svoju lepšu polovinu i dete jer je polomila pločicu u kuhinji

  • 4

Muškarci u Srbiji tuku i ubijaju svoje žene uglavnom zbog ljubomore, zato što sumnjaju da ih vara, ili ne mogu da podnesu razvod, međutim, ima i onih koji su na svoje supruge digli ruku zbog razloga koji se ni u filmskom scenariju ne viđaju. Nasilje nad ženama nema opravdanja, udarac ne sme da ima oproštaj.

BIZARNI DETALJI STRAVIČNOG UBISTVA U BEOGRADU: Letvom ubio ženu jer je TRAŽILA SEKS!

"Pretukao je bebu i mene jer sam OKRNJILA PLOČICU": Ispovest žene koju je muž krvnički izudarao u Beloj Crkvi

Upravo u našoj zemlji, zabeleženi su primeri da je muž tukao ženu jer mu se nije svideo ručak, drugi je ubio svoju životnu saputnicu jer je hrkala, treći jer mu je tražila seks, a nedavno je suprug tukao ženu i dete jer je polomila pločicu u kuhinji.

Podsećanja radi Dragana S. (49) iz Velikog Gradišta je u junu 2013. godine pretukao svoju nevenčanu suprugu Lj. M. jer nije bio zadovoljan ručkom. On ju je prvo verbalno maltretirao, a zatim je tukao rukama, oklagijom, tiganjem a razbijao joj i porcelanske tanjire o glavu. Nakon toga ju je izveo u dvorište iznad bunara, i pretio da će je baciti.

Foto-ilustracija: Jovana Velimirović Foto-ilustracija: Jovana Velimirović

Godinu dana kasnije, u martu 2014. godine Milosav Kojadinović (63) iz Smederava, vatrogasnom sekiricom i kuhinjskim nožem je ubio nevenčanu suprugu Živoslavku Paunović jer ga je nerviralo njeno hrkanje. Osuđen je na 12 godina zatvora.

Još jedno u nizu porodičnih ubistava dogodilo se prošle godine u novembru. Dragan Ljubisavljević (60), naime, nasmrt je pretukao nevenčanu suprugu Đurđicu Mihajlović (51), čije je telo pronađeno u napuštenoj kući u Ledinačkoj ulici na Zvezdari. Ubistvu je prethodila svađa supružnika jer je nesrećna žena tražila od muža da ispunjava bračne obaveze. 

Početkom ovog meseca Slobodan Ristić (25) iz Bele Crkve, pretukao je svoju nevenčanu suprugu A. L. (19) i njihovu 11-mesečnu ćerkicu A. R., nakon čega ih je zaključao u jednoj sobi svoje porodične kuće.  On je, kako je A. L. ispričala, nasrnul na njih jer je ona, lupajući meso, okrnjila pločicu u kuhinji.

Da li su zaista ovo razlozi za nasilje i ubistvo, ili su samo kap koja je prelila čašu?

Foto-ilustracija: Foter Foto-ilustracija: Foter

Psihoterapeut Zoran Milivojević mišljenja je da nisu sve ovo razlozi već okidači u već poremećenim odnosima supružnika.

- Kada gledamo izolovano, žena je pretučena jer je slomila pločicu. U pitanju je, u stvari, poremećen odnos supružnika, u okviru kog je on možda njoj pet puta rekao da to ne radi, ali ona ipak jeste pa slomila pločicu a on je pretukao. Ljudski odnosi su jako kompleksni i po pravilu, pre svakog udarca ide pet-šest razmenjenih poruka. U našem narodu se kaže "svađaju se zbog sitnica", međutim, sitnica nije sitnica već je to odraz njihovog odnosa. Ta sitnica je samo kap koja je prelila čašu - smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, nasilje je samo simptom a koren problema u međusobnim odnosima zbog čega ih treba popravljati uz stručnu pomoć. Na to su žene spremne, ali muškarci retko.

Foto: Profimedia/ČIF, Flickr/Laraloola Foto: Profimedia/ČIF, Flickr/Laraloola

- Žene često insistiraju na bračnom savetovanju, ali je ono za muškarce neprihvatljivo jer "nisu glupi", govore "zašto da se baca novac", "sposobni smo mi to i sami"...  Ali, kod parova koji se odluče, odnosi se u velikom procentu poprave, i prestaju ti uzroci za nasilje - kaže Milivojivić za Telegraf.rs.

Na pitanje kako jači dozvoljava sebi da postane slabić i udari na ženu, podseća na teoriju da do porasta nasilja dolazi jer žene menjaju svoju poziciju:

- Puno se o nasilju i one se osećaju jače, jer su država i sistem uz njih, tako da one postaju zahtevnije. Sa druge strane, s obzirom na ekonomnsku situaciju, muškarci ne zarađuju dovoljno i ne osećaju se sigurnim u toj muškoj ulozi. U u toj promeni pozicija, u kojoj muškarci tonu a žene se dižu, nastaje novi tip konflikata gde svako misli da je u pravo pa to u jednom trenutku prerasta u nasilje. Recimo, u Nemačkoj se prošle godine prvi put dogodilo da su se muškarci više žalili na nasilje nego žene.

Daljinac baner

(Lj. R. / lj.racic@telegraf,rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    23. mart 2017 | 11:30

    Mene je moj tukao sto ne radim,govorio je da nece domacicu da izdrzava a ko ce da cuva decu ne zanima ga pa je okrenuo plocu posle nekoliko godina govoreci da ne trebam da radim vec da budem u kuci, taman kad su deca odrasla ....e sad kad su deca odrasla odoh ja od idiota,dosta je vise!

  • Mirko&Slavko.

    23. mart 2017 | 11:26

    Да.Време је великог поста.Али да се слабији малтретира,бије,убије је уреду.Судије,суд нула. О О

  • Ja

    30. mart 2017 | 17:31

    Ja ovog psihoterapeuta ne bih slusala. Shvatam da ima muskaraca koji su ljubomorni na uspeh supruga, ali do te mere da tuku i ubijaju? I to da se resi "razgovorom" i "terapijom"? Nedostatak ljubavi, podrske, osecaja zajednice sa suprugom - koja to moze da oprosti, zaista sama neka nosi svoj krst. Zao mi dece, doduse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA