RTB Bor je mesto gde krvarimo, klečim pred Kinezima da dođu: Vučić o reformi javnih preduzeća

Pred nama su reforme javnih preduzeća i poreske administracije. Naplata i prihodi su neuporedivo bolji nego što smo očekivali - rekao je Vučić

  • 39

Mislim da je rešenje za nas u narednom periodu u kontrolisanom povećanju plata dok ne uredimo i ne spustimo javni dug, ocenio je večeras premijer Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva. Uvažavajući i prihvatajući stavove svojih sagovornika u emisiji na toj televiziji, Petra Pavlovića iz Fiskalnog saveta i ekonomsite Dragana Ðuričina, Vučić je napomenuo i da je mnogo toga važnog i najtežeg u ekonomskim reformama Srbije urađeno, ali da još mnogo toga predstoji, poput reformi javnih preduzeća i poreske administracije.

Niš postaje centar jugoistočne Evrope! Vučić: Svi hoće ovde da ulažu

Vreme je da uložimo mnogo više u razvoj IT sektora i domaćih programera: Vučić u Novom Sadu

Podsetio je da je u prethodne tri godine postignuta puna makroekonomska stabilnost, smanjen deficit države, drastično smanjena nezaposlenost i povećana zaposlenost...

Printskrin: TV Prva Printskrin: TV Prva

Kada je reč o poslovnom ambijentu, dodao je premijer, po ocenama Svetske banke Srbija je najbrže napredovala u prethodne tri godine na svetskoj Duing biznis listi, za 44 mesta, sa 91. na 47.

- Kada budemo uredili katastar siguran sam da ćemo biti među prvih 20 zemalja po poslovnom ambijentu - rekao je Vučić i poručio da je to važan temelj uređene ekonomije.

Vučić je, međutim, naglasio da nije uspešno izvedena reforma javnih preduzeća koja je, kako je rekao, veoma važna.

- To ćemo da nastavimo. Nešto smo učinili. Veliki pomaci izvršeni su u Železnici, mnogo toga mora da bude urađeno u EPS-u, u Srbijagasu se napreduje. Naš najveći problem je EPS - rekao je Vučić.

Printskrin: TV Prva Printskrin: TV Prva

Istakao je da ipak ima dobrih primera restrukturiranja javnih preduzeća, poput Simpa iz Vranja, koji je pre dve godine imao gubitak od 50 miliona, a da danas ima 2.500 zaposlenih, da se za Železaru u Smederevu više ne izdvaja deset miliona dolara mesečno...

- Pred nama su reforme javnih preduzeća i poreske administracije. Naplata i prihodi su neuporedivo bolji nego što smo očekivali - rekao je Vučić.

Petrović je napomenuo štednja vodi direktno rastu, dok je Ðuričin upozorio da nema opuštanja za privredu kakva je srpska, da ovde strukturna kriza traje četvrt veka, te da se u prvi plan morajuj staviti novi pokretači razvoja.

Kako kaže, strukturna kriza se rešava koncepcijskim, konzistentnim pristupom, te naglašava da je nam je nezaposlenost danas manja nego 90-te, kad je počela tranzicija.

Srbija, kako navodi, ima istorijsku šnasu da krene napred brže i to zdravim rastom, a ova vlada je prišla rešsvanju strukturne krize na koncepcijski opriginalan način koji je bio prihvatljiv i za MMF.

Printskrin: TV Prva Printskrin: TV Prva

Premijer je rekao da očekuje da će privredni rast ove godine biti 3 odsto, da možemo da dođemo i do 3, 5 ali da to nije dovoljno.

- Na nama je da pronađemo izvore rasta. Oči sam izgubio, bez glasa ostao da vidimo i tražimo to gde su kapitalne investicije - rekao je Vučić.

On je dodao da zameraju rad samo oni koji ne prate, a ne stručnjaci.

Komentarišući situaciju u preduzećima koja su u problemu, naročito RTB Boru, Vučić je ocenio da se grčevito borio da Kinezi uđu u ovo preduzeće.

- Dao bih sve na svetu da Kinezi uđu u RTB Bor, to je mesto gde krvarimo, ja klečim pred Kinezima da uđu u RTB Boru i da to rešimo - podvukao je Vučić.

- Ne gasimo RTB BOR, jer moramo da sačuvamo radna mesta, ako to ne uradimo, nemamo Istočnu Srbiju - dodao je predsednik vlade.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    22. mart 2017 | 23:01

    Ja jedva čekam da se reši pitanje RTB Bora, iskreno jedva čekam , rešiće se mnoga pitanja za stanovništvo tog okruga i za Srbju uopšte!

  • Branka

    22. mart 2017 | 23:10

    Bor moze da ima dobre rezultate.

  • Jović

    22. mart 2017 | 23:43

    Naši prijatelji Kinezi nas neće ostaviti na cedilu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA