Ova banja je bila spas za nerotkinje: Danas izgleda kao da je kroz nju protutnjao cunami (FOTO)

Lekovitosti njene sumporne vode u drugom veku nove koristili su vojnici rimske legije. Njeno blato nosilo je titulu najlekovitijeg u Evropi, a zahvaljujući njoj, mnogi parovi su dobili decu

  • 15

Tuga je danas ime za banju na jugu Srbije, koja je važila za jednu od najlepših, najuređenijih, najstarijih i najlekovitijih na Balkanu, u kojoj se lečio lokomotorni sistem, ali i koja je bila spas za nerotkinje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Koje sve bolesti leče banje u Srbiji: Ovo je ceo spisak, dobro pogledajte!

NAJVEĆE BOGATSTVO SRBIJE ZA KOJE NIKO NE ZNA: Da ovo stranci imaju, zarađivali bi ogromne pare

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kuršumlijska banja. Nastala je još u antičko doba. Lekovitosti njene sumporne vode u drugom veku nove koristili su vojnici rimske legije. Njeno blato nosilo je titulu najlekovitijeg u Evropi, a zahvaljujući njoj, mnogi parovi su dobili decu. Upravo zato, ovo je jedino mesto na svetu koje ima spomenik posvećen jajnoj ćeliji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sve ovo, kao da nikada nije ni bilo. Banja je na istom mestu, na desetak kilometara od Kuršumlije, na nekadašnjem jedinom putu za Kosovo, ali i u njoj jedva da žive duše ima, a kamoli lekovitih mineralnih voda, blata, bazena, hotela, vila... Nestalo je sve ono što je građane Srbije i Jugoslavije navodilo u nju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovo nekada popularno turističko mesto pretvorilo se u pustoš, kao da je cunami protutnjao kroz njega. Moderni bazeni, 250 ležaja, kade, saune Hotela "Žubor" postali su stanište ptica, a možda i životinja.  Izvorište lekovite vode koje se izliva, dečje igralište je pretvorilu u žabokrečinu, blato i mulj, a okolne vile "Jugoslavija", "Kosovo" i "Milica", u kojima se uvek tražio krevet više, danas su ruševine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kuršumlijska banja, čije je zlatno doba počelo 1922. godine kada joj je Aleksandar Karađorđević dao status banjskog mesta, umrla je 2006. godine. Tada su Rehabilitacioni centar i hotel "Žubor" od 16.000 kvadrata, zatvoreni zbog duga za porez od 16 miliona dinara, i ujedno više od 130 radnika ostalo bez posla.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tada se banja pretvora u pustoš.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ipak, izgleda da ima nade. Krajem prošle godine ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da ima interesenata koji su zainteresovani za njenu privatizaciju. Pomoć države u traženju novog vlasnika, za ovu banju koja je 2012. godine u rukama Republičkog fonda za penziono i invalidsko osigiranje, obećao je i premijer Aleksandar Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    27. mart 2017 | 19:45

    Nama ove probleme ne mogu da reše ni 50 izbora na žalost i druge banje su u sličnoj situaciji da li je neko bio skoro u Niškoj banji situacija je malo bolja nego ovde bruka i sramota.

  • sole

    27. mart 2017 | 21:43

    sve sto je namenjeno lecenju naroda UNISTI,ulazi u groblja.kome treba zdrav narod,trebaju poslusni cutolozi.

  • Vota

    27. mart 2017 | 20:30

    Ova kao i druge banje namenjena je za lecenje naroda a sad izgleda bas kao i mnoge druge ustanove u Srbiji namenjene za lecenje gradjanja.Takve su nam i fabrike i sve sto treba da donosi zaradu.Ali nije ni sve tako crno u blizini Kursumlije je Lukovicka banja koju hvale svi koji su tamo bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA