Kamiondžija je rekao da nema šta da prijavi i da vozi vino za Hrvatsku: Srpski carinici su ga odmah pretresli i ZABEZEKNULI SE (FOTO) (VIDEO)

Te gljive su zaštićena vrsta, pa je njihov izvoz strogo kontrolisan

  • 12

Carinici su u saradnji sa policijom 26. marta 2017. godine na graničnom prelazu Batrovci zaplenili preko 44 kilograma crnog tartufa. Reč je o podzemnoj gljivi koja važi za izuzetan gastronomski delikates, zbog čega dostiže visoku cenu na zapadnom tržištu.

MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, a stranci za kg ovih GLJIVA daju - 8.000 EVRA!

Te gljive su zaštićena vrsta, pa je njihov izvoz strogo kontrolisan, što znači da je za legalan izvoz neophodno posedovati adekvatne dozvole. Oni koji na tome, pak, žele brzo da zarade i zaobiđu propise, neretko ove gljive krijumčarskim vezama otkupljuju i distribuiraju na zapad.

Ovoga puta carinici su tartufe otkrili u kabini kamiona beogradskih registarskih oznaka, koji je natovaren vinom od svežeg grožđa bio na putu ka Hrvatskoj.

Foto: Uprava Carina Foto: Uprava Carina

Kamion je na izlazu iz zemlje na osnovu analize rizika izdvojen za detaljnu kontrolu, mada je vozač prethodno tvrdio da osim robe koju prevozi u tovarnom delu nema ništa da prijavi.

Carinici su prilikom detaljanog pregleda kamionske kabine, na gornjem krevetu pronašli dve putne trobe i u njima 22 kese u kojima se nalazilo ukupno 44,482 grama crnog tartufa.

Foto: Uprava Carina Foto: Uprava Carina

S obzirom na prirodu prekršaja, tartufe je odmah preuzela inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je 33-godišnjeg vozača kamiona iz Šida preuzela policija i protiv njega će biti pokrenut i krivični postupak.

Foto: Uprava Carina Foto: Uprava Carina

Inače, cena ove gljive u Srbiji se kreće između 40 i 80 evra za kilogram, dok na tržištu Zapadne Evrope može da vredi do deset puta više.

Video pogledajte ovde:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    27. mart 2017 | 14:58

    Pa treba da ga nagradite sto bi doneo pare u zemlju a ne da ga uhapsite.Sramota

  • Dejan

    27. mart 2017 | 13:56

    Ala će carinici da Se najedu tartufa.

  • CrniĐorđijePetrovićKarađorđe

    27. mart 2017 | 22:04

    Oduzimaju gljive a gudra prolazi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA