≫ 

Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini: Upiru prstom u Putina, krive Ruse za profesionalni teroristički napad?! (VIDEO)

Konzul u Lucku Kšištof Savicki je rekao da se radi o profesionalnom terorističkom napadu na konzulat

  • 4

Na konzulat Poljske u Lutcku na zapadu Ukrajine noćas oko ponoći je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbeđenje.

Zahuktava se - Grci: Naša vojska će odgovoriti na svaku provokaciju! Turci: Ako Grci žele da padnu u more, spremni smo!

Neidentifikovani napadači napali su konzulat Poljske, pri čemu su oštećeni krov i prozori, ali nema povređenih, izvestili su lokalni mediji pozivajući se na očevice.

Poljski konzul Kšištof Savicki izjavio je za poljsku novinsku agenciju Pap, da je u pitanju teroristički napad i da je ispaljena granata pogodila zgradu samo nekoliko centimetara iznad stambenog prostora.

- Granata je pogodila poslednji sprat i napravila je rupu prečnika 70 centimetara. Udarila je 20 centimetara iznad prozora prostorije u kojoj je spavao čovek. Da je udarila niže desila bi se strašna tragedija -  rekao je poljskim medijima konzul u Lucku Kšištof Savicki. On je rekao da se radi o profesionalnom terorističkom napadu na konzulat.

Lokalni ukrajinski mediji naveli su da je eksplozija bila tako jaka da se čula u selu udaljenom šest kilometara.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine u Varšavi i sprema protestnu notu. Ambasador Ukrajine u Varšavi hitno je pozvan u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Od ukrajinskih vlasti očekujemo pojačanu zaštitu naših diplomatskih predstavništava, kao i hitnu istragu, hapšenje i kažnjavanje krivaca - saopštilo je ministarstvo.

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh rekao je da je napad na konzulat provokacija, a on kao i predsednik Senata poljskog parlamenta Stanjislav Karčevski upiru prstom u Rusiju.

- To je vrlo uznemirujuća situacija. Konzulat je blizu granica sa Poljskom, to je zapadna Ukrajina. Nesumnjivo je to provokacija. Pitanje je ko stoji iza nje i sa kakvim ciljem. Poznat je kontekst agresije Rusije protiv Ukrajine - kazao je Soloh.

Karčevski je takođe izjavio da je ubeđen da "treća" strana pokušava da pogorša odnose Poljske i Ukrajine.

Poslednjih meseci u Ukrajini su nekoliko puta oskrnavljeni spomenici i groblja Poljaka, žrtava etničkih čišćenja i masakra od strane ukrajinskih nacionalista i nacista u vreme Drugog svetskog rata, a ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da ona finansira te vandalske napade na groblja, kako bi sukobila Poljsku i Ukrajinu.

Ukrajinska policija se nije oglasila povodom incidenta.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rodoljub

    29. mart 2017 | 14:39

    Cudno da nisu optuzili i Srbe . Rusi i Srbi su krivi za sve sto se ne svidja zapadnjacima i njihovim podrepnim musicama .

  • Akta

    29. mart 2017 | 13:15

    Jedan pas se "oneredio" pred ambasadom Letonije u Kijevu.Pretpostavka je da je to dresirani pas iz Rusije, i traži se hitna istraga i osuda zbog ovog neprimerenog dela četvoronošca.

  • Marrko

    31. mart 2017 | 08:21

    Za Ukraince i Poljake Rusi su za sve krivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA