Kragujevac: U domu za smeštaj odraslih, "Male Pčelice" iz Kragujevca, štićenici putuju više nego vi! (FOTO)

Štićenici doma, oni kojima zdravstveno i opšte stanje dozvoljavaju, izlaze van kapija ustanove i vikendom i radnim danima, ali i na proputovanja i odmore

  • 0

Većina građana Srbije misli da štićenici domova za smeštaj odraslih, gde žive osobe sa mentalnim i psihičkim poteškoćama, vreme provode u sobi ili dvorištu. Nije tako. Štićenici kragujevačkog Zavoda za smeštaj odraslih "Male Pčelice" proputovali su Srbiju uzduž i popreko, više nego većina građana ove države. Mnogo njih letuje u Grčkoj i Turskoj.

 

BAKA LENA IMA 89 GODINA I REŠILA JE DA OBIĐE CEO SVET: Ovo je priča žene koja je preživela rat i glad, a ipak nastavila svoje putovanje (FOTO)

 

"Male Pčelice" su najveći ovakav dom na Balkanu, u njemu živi uvek oko 900 osoba, a u domu radi oko 300 ljudi. Ovo je grad u gradu. Štićenici doma, oni kojima zdravstveno i opšte stanje dozvoljavaju, izlaze van kapija ustanove i vikendom i radnim danima, ali i na proputovanja i odmore.

 

Direktor doma, Vladica Stanojević, kaže da domci idu na more u Grčku i Tursku, a da cele godine putuju na festivale, gostovanja hora i folklora, na sportske susrete.

 

Marko ima 21 godinu, u dom je stigao kao tek punoletan, iz hraniteljske porodice. Nikada nije bio na moru, ni par kilometara dalje od mesta gde je živeo.

 

- Prvi put su me na more vodili ovde, u domu. Bio sam u Grčkoj prošle godine. Prvi put sam uletao u talase, video morsku zvezdu. Mnogo lepo bilo, baš mnogo lepo, kaže Marko.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

U šetnji između pet paviljona najmnogoljudnijeg doma na Balkanu drugi mladić hvali se da je lane letovao u Turskoj, a zbunjen je čuvši koliko njegovih vršnjaka tamo nikada nije bilo.

 

Snežana Janković, rukovodilac jedinice socijalnog rada u domu kaže da štićenici doma putuju širom Srbije zavisno od svojih interesovanja.

 

- Mi u domu imamo 11 radionica, krojačku, domaću radinost, bravarsku, grnčarsku, kulinarsku, tapacirnicu, likovni atelje, a imamo i hor, folklor, novinarsku radionicu, sportske timove. Tako neki grnčari putuju u Zlakusu kod Užica, mesto poznato po grnčarstvu, gde oni mnogo toga mogu naučiti. Oni koji prave nakit, pletu i vezu, slikaju, putuju kada izlažu svoje radove, u Soko Banju, Batočinu, Kosjerić, na Oplenačku berbu... Takođe gostujemo na proslavama i drugim događajima u domovima širom Srbije. Sportisti imaju svoje susrete i takmičenja - objašnjava Snežana Janković.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Tako su domci iz "Malih Pčelica" bili na međunarodnom festivalu "Hearts in harmony" namenjenom osobama sa smetnjama u razvoju, sportisti su se takmičili u domu u Sremčici, bili su na Igrama bez granica u domu u Kulinama, izlagali svoje radove u domu u Doljevcu. Štićenici doma putuju i u banje, na planine, najčešće Zlatibor. Išli su grupno i na Ostrog.

 

Dragana (42), koja je 13 godina u domu, kaže da je na Zlatiboru odmarala sa prijateljima iz doma sedam dana, a putuje po celoj Srbiji na izložbe onoga što njena radionica radi.

 

- Ja sam u korparskoj radionici, ali i pletem. Radove smo izlagali u Knjaževcu, Beogradu, Niškoj Banji, ne znam ni sama gde sve. Posle izložbi idemo na ručak, u šetnje i obilazak - priča Dragana.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Domci takođe idu na sajmove u Kragujevcu, ali i Beogradu, na sajam knjiga i automobila. Ima i onih koji su van doma i po mesec dana, u poseti porodici. Mira odlazi na duge vikende i godišnje odmore kod majke svog momka, koji takođe živi u domu.

 

- Ona ne živi u Srbiji, a kada je ovde nas dvoje idemo kod nje, znamo tamo da budemo i po 20 dana. Beograd smo prešpartali uzduž i popreko - kaže Mira.

 

Život štićenika koji nemaju teške psihičke i mentalne bolesti i onih koji nisu nepokretni, daleko je od sedenja u četiri zida i šetnje po zavodskom krugu.

 

Mnogi od njih svoju državu znaju bolje od ljudi koji ne žive u instituciji i mogu da putuju kada god to požele, bar na izlet u okolinu.

 

Daljinac baner

 

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA