Italijani grade 10 kilometara brze pruge

"Reč je o izgradnji železničkog Koridora 10, a italijanski konzorcijum će graditi prugu od stajališta Gilje do stanice Paraćin", rekao je generalni direktor Železnica Srbije

  • 3

Železnice Srbije i italijanski konzorcijum "JV Italiana Construzioni" potpisali su u Beogradu ugovor o izvođenju građevinskih radova za novu dvokolosečnu prugu.

Pruga će se graditi od stajališta Gilje do stanice Paraćin, koja će biti za brzine do 160 kilometara na čas.

- Reč je o izgradnji železničkog Koridora 10 na važnoj deonici, dužine 10,5 kilometara, a posao je dodeljen najpovoljnijoj ponudi od 16,2 miliona evra - rekao je generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković posle potpisivanja ugovora.

Marković je kazao da je rok za izgradnju nove dvokolosečne pruge 415 dana.

- Ovo je mali posao u odnosu na sve ono što nas čeka na železničkom Koridoru 10, ali je od izuzetne važnosti, jer konačno počinjemo sa modernizacijom nekih deonica na Koridoru - istakao je Marković.

Italijanski konzorcijum imao je najpovoljniju ponudu na međunarodnom tenderu, na koji je prispelo 15 ponuda iz deset evropskih zemalja, uključujući i domaća preduzeća. Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke.

Predstavnik italijanskog konzorcijuma Bojan Starec je rekao da firma "Italiana Construzioni" ima tradiciju dugu više od 120 godina, dok je u Srbiji prisutna tri godine.

- Mi smo jedan od glavnih izvođača na projektu obnove Zastavine fabrike u Kragujevcu, odnosno projektu Fijat automobili Srbije - kazao je Starec, navodeći da su za izgradnju pruge od Gilja do Praćina uzeli najbolje italijanske partnere koji su za to bili spremni, "pošto nisu svi u Italiji bili spremni da se upuste u avanturu koja se zove Srbija".

On je kazao da je rok od 415 dana vrlo ambiciozan i da je cena na samoj granici isplativosti, ali da će posao uraditi dobro i u predviđenom roku, kao i da su spremni za saradnju i na drugim projektima na Koridoru 10, ali i obnovi pruge Beograd - Bar.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    3. jul 2012 | 11:27

    16,2miliona za 10km pruge? Pa jel je od zlata???

  • strikla

    5. jul 2012 | 00:29

    Dragi Boze nemogu da verujem ocima sta je neko napisao a kako se vidi i negde u Vladi potpisao! Deset kilometara BRZE pruge grade italijani !!! Deset kilometara ! Heh celih deset kilometara, jel to u krug pa da voz moze i da postigne tu brzinu od 160 km/h ! Deset kilometara vozu treba da se zaustavi pri brzini od 160 km/h ! Obicne gluposti ....

  • vojvoda

    3. jul 2012 | 12:39

    gde su nekadasnje radne akcije gde se pruga garadila uz sendvic i udarnicku znacku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA