Kad će Vučić preuzeti novu dužnost, a kada će Skupština izabrati novog premijera

Lider SNS Aleksandar Vučić, koji je pobedio na predsedničkim izborima, i naredna dva meseca obavljaće dužnost premijera, a dužnost šefa države preuzeće, po svoj prilici, posle 31. maja

  • 30

Lider SNS Aleksandar Vučić, koji je pobedio na predsedničkim izborima, i naredna dva meseca obavljaće dužnost premijera, a dužnost šefa države preuzeće, po svoj prilici, posle 31. maja.

 

Nikolić: Ne vraćam se u SNS, čestitam Vučiću

 

Ekspresno stigla informacija kada Srbija bira novog premijera

 

Takav "kalendar" najavio je sinoć sam Vučić, u noći izbornog trijumfa, najavljujući izbor novog predsednika vlade za dva meseca, ili neki dan više, kao i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je, takođe posle završetka izbora, podsetila da mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću traje do 31. maja.

 

Nakon toga, rekla je Gojković, uslediće konsultacije izabranog predsednika sa partijama, kao i izbor mandatara vlade.

 

Formalno, nijedan propis ne reguliše rok u kojem je novoizabrani predsednik u obavezi da položi zakletvu, čime i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Zakonom o predsedniku Republike propisano je da mandat predsednika, koji traje pet godina, počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem.

 

Teško je, pri tom, zamisliti scenario prema kojem će mandat Tomislavu Nikoliću prestati ostavkom ili razrešenjem.

 

Prema očekivanom scenariju, Vučić bi zakletvu pred narodnim poslanicima mogao da položi odmah posle 31. maja, kada ističe mandat Nikoliću.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Prilikom stupanja na dužnost, predsednik Republike, pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu koja glasi:

 

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cele teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavi deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću svesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

 

Potom sledi proces izbora novog predsednika vlade.

 

Prema Zakonu o vladi, kandidata za premijera Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, kandidat zatim u skupštini iznosi program vlade i predlaže njen sastav.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Narodna skupština istovremeno glasa o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade.

 

S obzirom na izbornu pobedu i jačinu vladajućih stranaka u parlamentu, očekuje se da vlada pod rukovodstvom novog premijera bude relativno brzo izabrana, što je i najavio novoizabrani predsednik Vučić.

 

Aktuelni premijer može da bude na čelu vlade sve do formalnog stupanja na funkciju predsednika, odnosno do polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

 

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vlada Petrov kaže da, s obzirom na to, u aktuelnoj situaciji to znači da Vučić pre polaganja zakletve treba da podnese ostavku na funkciju premijera.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Petrov za Tanjug kaže da Vučić ostavku podnosi predsedniku Narodne Skupštine, koja na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku.

 

Na dan kada Narodna skupština konstatuje ostavku premijera prestaje i mandat vlade i počinje da teče rok od najviše 30 dana za izbor novog mandatara.

 

Po našem Ustavu, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak izbora nove vlade, a ako se u roku od 30 dana ne formira vlada, odnosno ne izabere novi premijer, predsednik Republike je, shodno Ustavu, dužan da raspusti skupštinu, navodi Petrov.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

U konkretnoj situaciji, a s obzirom da su ovo bili redovni predsednički izbori, Petrov smatra da predsednik Republike Tomislav Nikolić nema razloga da sebi skrati mandat i podnose ostavku pre isteka punog mandata odnosno, pre 31. maja.

 

U svakom slučaju, kada Vučić stupi na dužnost predsednika Republike, jedan od prvih njegovih zadataka biće da predloži skupštini mandatara za sastav nove vlade, a skupština bi imala rok od najviše 30 dana da izabere novu vladu, od dana podnošenja ostavke premijera.

 

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

 

Profesor FPN Slaviša Orlović sinoć je, gostujući na javnom servisu, "predvideo" isti scenario i ukazao da će ova vlada funkcionisati do momenta podnošenja ostavke premijera, a zatim će biti u tehničkom mandatu - do izbora nove.

 

Orlović je još primetio da će Vučić sada, nakon pobede u prvom krugu, imati manevarski prostor da odgovori na to ko će biti mandatar vlade, ali smatra da će rezultat njegove pobede nesumnjivo biti i "svođenje računa" aktuelne vlade, pa i stranke.

 

- Vučić je sada dobio satisfakciju za politiku koju je vodio, a poverenje je dobio kao ličnost - ocenio je Orlović i naveo da je uveren da će Vučić stoga sopstvenim autoritetom uticati i na rad vlade i na poteze stranke.

 

Baner, izbori 2017

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    3. april 2017 | 21:31

    Nadam se da ce izabrati premijera, pametnog, poput sadasnjeg i nadam se da ce takodje savesno obavljati svoju duznost.

  • Cacko

    3. april 2017 | 17:59

    O svemu treba dobro razmisliti i ne treba žuriti .

  • Minja

    3. april 2017 | 18:00

    Ima on jos posla kao premijer,neka ga, polako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA