EVROPSKA UNIJA ČESTITALA VUČIĆU: Veruju da će potvrditi evropski put Srbije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na svom Tviter profilu da je izbor Vučića "glas poverenja" koji pokazuje da građani Srbije u potpunosti podržavaju put u EU

  • 43

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pobedio je ubedljivo na izborima za predsednika u prvom krugu, pokazuju još uvek nezvanični rezultati. Iz EU poručuju da njegov izbor znači "glas poverenja" koji pokazuje da narod Srbije u potpunosti podržava put u Evropu.

BROJNI DRŽAVNICI ČESTITALI VUČIĆU: Kolinda se uzda u pronalaženje rešenja za otvorena pitanja dveju zemalja

Putin čestitao Vučiću: Znamo šta znači vaša tako ubedljiva pobeda

Vučić je, prema rezultatima koje je objavila izborna komisija sa više od 90 odsto biračkih mesta, osvojio 55 odsto glasova čime je prešao prag od 50 odsto koji je neophodan da bi neko pobedio u prvom krugu,

Sa ovim su, kako piše euractiv.com, dve prepreke za razgovore o članstvu, koji su započeti u 2014. godini, uklonjene.

Vučićev prethodnik Tomislav Nikolić koji je pro-ruski član Vučićeve stranke SNS će se verovatno povuči iz političkog života.

Ultranacionalista Vojislav Šešelj koji je zapalio evropsku zastavu da bi pokazao svoje protivljenje kandidaturi Srbije za EU, osvojio je manje od pet odsto glasova.

Ali, 47-godišnji Vučić koji je bio nacionalista, postao je proevropski orjentisan i tek treba da prevaziđe odbojnost velikog dela biračkog tela koji se poziva na istorijske veze sa Moskvom i nema mnogo entuzijazma za ulazak u EU.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na svom Tviter profilu da je izbor Vučića "glas poverenja" koji pokazuje da građani Srbije u potpunosti podržavaju put u EU. Ruski predsednik Vladimir Putin i komesar za proširenje EU Johanes Han čestitalu su Vučiću u ponedeljak.

Putin je izjavio da Vučićeva pobeda svedoči o širokoj podršci naporima za rešavanjem aktuelnih ekonomskih i socijalnih problema i o vođenju konstruktivne i uravnotežene spoljne politike, navodi se u saopštenju Kremlja.

Han je, u međuvremenu, napisao na Tviteru: "Radujem se da radim sa novim predsednikom kao partner i prijatelj na pristupanju EU".

Baner, izbori 2017

(Telegraf.rs /euractiv.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA