Orban žestoko krenuo protiv Soroša: Odobren zakon protiv njegovog univerziteta, čiji je i mađarski premijer bio stipendista (VIDEO)

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu poreklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku

  • 3

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su juče predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Džordža Soroša.

Ko je očekivao da će ovako da govori o Putinu? Soroš izneo svoja predviđanja za 2017. godinu

Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.

Kako navodi AP, Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da predlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu poreklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku, navodi agencija.

Prošle nedelje on je rekao da je CEU "varao" jer nije imao kampus u državi porekla i jer je izdavao diplome koje su priznavali i Mađarska i SAD, na taj način imajući nepovratnu prednost u odnosu na lokalne institucije.

- Mađarska je suverena zemlja, podržava znanje u svim slučajevima ali ne toleriše prevare. Nijedan milijarder nije iznad zakona, i zato ovaj univerzitet mora da poštuje zakon - rekao je ranije Orban.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Godinu dana uoči izbora u Mađarskoj, Orban je najavio borbu protiv organizacija civilnog društva čiji je osnivač Soroš.

Američki Stejt department kao i na stotine akademaca i univerziteta izrazilo je podršku CEU, koji je osnovan 1991. i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Protiv ove odluke pre nekoliko dana više hiljada mađarskih i stranih studenata, profesora i građana protestovalo je u Budimpešti tražeći od vlade da povuče nacrt zakona koji bi mogao da dovede do zatvaranja univerziteta čiji je osnivač Soroš.

Nacrt zakona od vlade Mađarske i SAD zahteva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko meseci. Ukoliko dogovor ne bi bio sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018 i morao bi za zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Demonstranti koji su prošetali od Korvinovog univerziteta do Soroševog Centralnoevropskog univerziteta (CEU), a zatim do parlamenta, tvrde da je zakon napad na slobodu obrazovanja, prenosi Rojters. Pored studenata i profesora, podršku CEU izrazilo je više od 500 vodećih međunarodnih akademika, među kojima je i 17 nobelovaca.

Nakon donošenja odluke, česki vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš ponudio je utočište CEU, koji je nakon novog zakona o stranim univerzitetima nepoželjan u Budimpešti a pomoć nudi i češki Univerzitet u Olomoucu, prenosi Beta.

- Jedna od najboljih škola u Evropi, CEU, moraće da se zatvori. Zar ne bi trebalo da im pomognemo ovde u Pragu? Rado ću o tome pregovarati - poručio je na Tviteru Babiš pošto je mađarski parlament izglasao zakon.

Babiš je naišao na pozitivne reakcije u vladi a za današnje Hospodaržske novini rekao je da bi češka država mogla da ponudi kao novo sedište CEU veliki barokni kompleks nekadašnjih kasarni u centru Praga koji država ne koristi i bez uspeha pokušava da proda a CEU bi mogao da ga renovira i preseli se u Prag.

- Borba da CEU ostane u Budimpešti još uvek nije izgubljena. Još uvek postoji šansa da će tamo ostati. Ali ako bi morala da se seli ponudili smo joj mogućnosti i u Olomoucu - kazao je za Lidove novini rektor Univerziteta Palackog u tom gradu na jugoistoku Češke Jaroslav Miler.

Sorošev CEU je već imao sedište u Pragu od 1991. do 1996. godine ali zbog sporova sa tadašnjim predsednikom češke vlade Vaclavom Klausom preselio se u Budimpeštu.

Češki mediji upozorili su, međutim, da bi i sa češkim zakonima CEU mogao da ima probleme, zato što je Češka nedavno menjala Zakon o univerzitetima i nakon izmena takođe traži da strani univerzitet ili fakultet školuje studente ne samo u Češkoj, već i u matičnoj zemlji, što CEU u SAD ne čini.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA