≫ 

Rusija je nova meta terorista: Zbog svojih vojnih aktivnosti na Bliskom istoku postala je neprijatelj broj 1

Ako takozvani kalifat Islamske države u Siriji padne i strani borci, među kojima ima oko 2.400 ruskih državljana pokušaju da se vrate u Rusiju i odluče da se osvete, situacija bi mogla dramatično da se pogorša za Moskvu

  • 2

Još je prerano govoriti o tome ko je odgovoran za bombaški napad na podzemnu železnicu u Sankt Peterburgu u kojem je poginulo 14 osoba, ali ne bi bilo nimalo iznenađujuće ako bi neka međunarodna teroristička organizacija preuzela odgovornost. Rusija zapravo brzo menja SAD na mestu glavnog neprijatelja Al Kaide, Islamske države i drugih džihadističkih grupa.

Putinov alarm bivšim zemljama SSSR-a: Upozorava da je svaka od ovih država meta terorista!

Razlog tome je činjenica da se Rusija sve više uključuje u bliskoistočne sukobe. Najbolji primeri su učešće u građanskom ratu u Siriji, njena tendencija ka intervenciji u Libiji i nedavno slanje specijalnih snaga u vazdušnu vojnu bazu u Egiptu, piše "Politiko".

Svi ovi potezi Rusije su izazvali bes militantnih sunita širom sveta i od nje stvorili metu broj jedan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ako takozvani kalifat Islamske države u Siriji padne i strani borci, među kojima ima oko 2.400 ruskih državljana pokušaju da se vrate u Rusiju i odluče da se osvete, situacija bi mogla dramatično da se pogorša za Moskvu.

Teroristi su svoju promenu prioriteta jasno pokazali. U više video snimaka koje su objavili na internetu, džihadisti IS su direktno pretili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, navodeći rusku intervenciju u Siriji i njeno savezništvo sa sirjskim predsednikom Bašarom al Asadom, Iranom i libanskim Hezbolahom kao dokaz da je Moskva "glavni pobornik rastuće šiitske osovine".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oko 40 drugih sirijskih pobunjeničkih grupa je reklo da je bilo koja sila koja okupira njihovu zemlju "legitimna meta".

Rusija je i ranije već bila meta IS, kada su pripadnici ove terorističke grupe srušili njen avion iznad Sinajskog poluostrva u okrtobru 2015. godine.

Rusija se u svoji kavkaskim oblastima već godinama bori sa raznim militantnim grupama. Međutim, mnoge od njih su se transformisale od sekularno-nacionalističkih u islamističke, što znači da su sada još manje voljne da razmotre političke pregovore i još sklonije terorističkim napadima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svi pričaju o ovim verzijama, a niko ne potvrđuje: Putinov put oko crne tačke u Sankt Peterburgu, Rusi znali da se nešto sprema?!

Centar nemira na Kavkazu se u međuvremenu premestio iz Čečenije u Dagestan, a Islamska država ima svoje ogranke u obe ove ruske republike, ako i u mnogim okolinim oblastima, dok Al Kaida ima ogranke u Čerkesiji i oblasti Nogaj, prenosi "Politiko".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ruska intervencija u Siriji je samo podstakla IS i Al Kaidu da što više regrutuju nove članove na Kavkazu.

Rusija je odlučila da odabere stranu u sektaškim sukobima sunita i šiita i ta strategija bi mogla da dovede do još tragedija na njenoj teritoriji.

Koliko god se i ogranci Al Kaide i IS na Kavkazu međusobno sukobljavali, ono što njih kao sunite ujedinjuje jeste mržnja prema šiitima, a kako je Rusija stala na stranu šiita tako je i ona postala njihova glavna meta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жељко ☦

    6. april 2017 | 10:00

    Оно што вампирска клика није успела "мајданима" нити сме нуклеаркама, покушаће инфилтрацијом излоботомисаних, религиозно деформисаних фанатика...Заборавили су само једну ситницу-да је са друге стране искусни, прекаљени обавештајац, спреман да такве "пошаље Богу да им Он прашта злодела....". Па "срећно" вам у покушају... Док ви не дођете на ред за слање....

  • Slavuj

    6. april 2017 | 10:02

    Zao mi je ali ona mrtva deca ce doci nekome glave mozda je to rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA