Najskuplje terapije besplatno će dobiti još 116 teško obolelih!

Čak 58 odobrenja je za lečenje melanoma

  • 0

Komisija Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za inovativne terapije odobrila je juče da se još 12 pacijenata sa karcinomom prostate uključi u protokole lečenja skupim, inovativnim lekovima, saznaju "Novosti" u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Evo kako da online, u dva klika proverite kada ćete dobiti novu zdravstvenu knjižicu

Uz nove knjižice dobijate i jedinstvena ČETIRI BROJA: Oni su vam preko potrebni!

Sa ovom novom grupom, broj osiguranika kojima su od januara odobreni inovativni lekovi, inače uključeni u terapiju o trošku osiguranja od ove godine, narastao je na 116. To su, ipak samo oni kojima se propisuje neki od 11 inovativnih, posebno skupih medikamenata, za čiju primenu je potrebno posebno odobrenje komisije. Među njima su hematološki medikamenti, lekovi za terapiju karcinoma prostate, jajnika i jetre melanoma.

U svetu, recimo za melanom, terapija inovativnim lekovima, koji su kod nas obezbeđeni sklapanjem posebnih ugovora s proizvođačima ili zastupnicima, košta na godišnjem nivou od 100 do 150 hiljada evra!

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Ostalih 12 inovativnih lekova koji su krajem prošle godine, posle višegodišnje pauze u uvođenju najsavremenijih i najskupljih terapija, uvršteni na spisak medikamenata koji se obezbeđuju o trošku osiguranja, izdaje se bez posebnog komisijskog odobrenja. A gotovo svi inovativni lekovi iz grupe od 23 nova, nezavisno od režima odobrenja, primenjuju se isključivo u bolnicama sa izuzetkom dva: za lečenje usporenog rasta dece i za lečenje plućne hipertenzije kod dece, koja se izdaju u apotekama.

Inovativni lekovi izabrani su i za 13 obolelih od hematoloških oboljenja.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA