≫ 

"Ono najvrednije što smo imali gorelo je tri dana": Pre 76 godina uništena je zgrada Narodne biblioteke i sve u njoj (FOTO)

U vatri je nestalo 1.300 ćirilskih rukopisa, od kojih je oko 100 rukopisnih knjiga bilo na pergamentu, 200 starih štampanih knjiga, povelje, bogata zbirka mlađih rukopisa

  • 1

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije obeležen je danas u holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke kao spomen na uništavanje kulture jednog naroda, ali i poziv sugrađanima na sećanje i odgovornost.

Ovo su domaći autori koje "drugovi članovi" najčešće pozajmljuju iz biblioteka

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je, obraćajući se prisutnima, među kojima je bilo i predstavnika diplomatskog kora, rekao da se operacija kojom je 6. aprila 1941. godine uništena Narodna biblioteka zvala "Strašni sud" i sudila je kulturi jednog naroda.

Foto: Wikimedia/Aktron Foto: Wikimedia/Aktron

- Neprijatelj je znao šta radi. Tragedija Narodne biblioteka nije bila posledica slučajnosti, nehata, greške. Namerno je gađano u očni živac srpske kulture i srpskog naroda. Pokušali su i skoro uništili DNK srpske kulture sa željom da se jedan narod, njegovo sećanje, duh, identitet prepuste zaboravu - kazao je ministar.

Vukosavljević je podsetio da je plamen tinjao tri dana, da je ono najvrednije što smo imali gorelo tri dana, ali da se taj plamen spržene i spaljene biblioteke simbolično spojio sa plamenom kojim su gorele mošti Svetog Save.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ta dva plamena spojila su se simbolično u veliku vatru koja osvetljava našu prošlost, našu sadašnjost i našu budućnost. Pitanje je šta ćemo videti u toj vatri. Vatru možemo tumačiti kao tragediju, izazov, kao neprijatelja, ali i kao prijatelja i saveznika - primetio je Vukosavljević.

On je dodao da je na jednom od tih plamenova iznikao veliki simbol srpskog naroda i duhovnosti - Hram Svetog Save, a na drugom veliki simbol srpske kulture, obrazovanja i prosperiteta - Narodna biblioteka Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković podsetio je da je prilikom nacističkog bombardovanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu uništena zgrada i gotovo sve što se tu od njenog osnivanja čuvalo.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Blašković je naveo da se tu nalazilo 1.300 ćirilskih rukopisa, od kojih je oko 100 rukopisnih knjiga bilo na pergamentu, zatim 200 starih štampanih knjiga i inkunabula, povelje, bogata zbirka mlađih rukopisa, neproučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji i Beogradu, zbirka pisama značajna za politiku, kulturu i književnu istoriju, zbirka starih karata i slika, oko 300.000 primeraka časopisa i knjiga.

Nestali su i kompleti svih srpskih časopisa, almanaha i kalendara, kao i zbirka srpskih i stranih novina.

Prisutnima se obratio i generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga Aleksandar Ivanovič Vislij koji je konstatovao da su i srpski i ruski narod mnogo stradali tokom dva svetska rata, ali da ono što se desilo u Beogradu prvog dana bombardovanja jeste događaj bez presedana.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Bulgakov je rekao da rukopisi ne gore, ali mi vidimo da to nije tačno. Rukopisi gore, a mi treba sve da učinimo da se oni sačuvaju. To je u našoj snazi i potrudićemo se da tako uvek i bude - poručio je Vislij.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ing.Milos Djonovic

    8. april 2017 | 08:54

    Slava avijaciskom puku koji je u okvirima svojih mogucnosti poletio i suprostavio se neprijatelju ciji se potomci izgleda jos nisu opametili. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA