Od danas na snazi nova šengenska pravila: Spremite se da satima čekate na granici!

Udarni dani sledeće nedelje biće četvrtak, petak i subota, a špicevi će biti tokom celog dana, jer kada se napravi kolona ona se vrlo teško razbija, pa su čak moguće i gužve na naplatnim rampama

  • 4

Članice EU od danas počinju sa primenom novih šengenskih pravila kontrole, kako bi sprečili ulazak terorista na njihovu teritoriju. Nema više povlašćenih pasoša, svi će biti podvrgavani rigoroznoj proveri. Kao građani trećih zemalja nismo više crne ovce, jer će i državljani EU biti detaljno proveravani na graničnim prelazima, što će doprineti još duža čekanja i katastrofalne gužve.

Od petka, 7. aprila nova pravila za ulaz u Šengen zonu

Umesto dosadašnje osnovne kontrole putnih dokumenata, ona će se sada proveravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata i u državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Jovica Mitić iz AMSS-a, objašnjava da će već od ovog vikenda pojačana redovna kontrola unutar EU dovesti do usporene vožnje, gužvi i višesatnog zadržavanja na graničnim prelazima.

- Pretpostavljam da su ove kontrole uvedene zbog migranata i same bezbednosti Evropske Unije. To će usloviti pojačanim saobraćajem, naročito u narednim prazničnim danima. Ove godine se katolički i pravoslavni Uskrs poklapaju što je još jedan od razloga za gužvu. Očekuju se duže kolone sa višesatnim zadržavanjima. Čekanja na prelazima EU reflektovaće se i na granične prelaze na njenim obodima, odnosno iz pravca Hrvatske i Mađarske ka Srbiji. Preporuka svim našim građanima je da koriste manje frekvetne granične prelaze na kojima se manje čeka. Udarni dani sledeće nedelje biće četvrtak, petak i subota, a špicevi će biti tokom celog dana, jer kada se napravi kolona ona se vrlo teško razbija, pa su čak moguće i gužve na naplatnim rampama - objašnjava Mitić.

Foto: Facebook/Goran Milenkovic Foto: Facebook/Goran Milenkovic

Hrvatska apeluje na državljane trećih zemalja da obrate pažnju na uslove koje moraju da ispune za ulazak u njihovu državu. Potrebna je važeća putna isprava, koja mora da važi barem tri meseca posle planiranog datuma odlaska s državnog područja države članice i mora biti izdata u poslednjih 10 godina.

Zatim, putnici moraju da opravdaju svrhu boravka i da dokažu da imaju dovoljno sredstava za zadržavanje, kako za vreme trajanja nameravanog boravka tako i za povratak u svoju matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti.

I poslednji uslov je da za njima u dostupnim bazama podataka ne sme biti izdato upozorenje zabrane ulaska, da ne predstavljaju pretnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država EU.

Saveti:

- Udarni dani: 13. 14. i 15. april

- Proverite status putnih isprava posebno ako su u poslednje dve godine one bile otuđene, izgubljene ili oštećene

- Proverite stanje na graničnim prelazima pre polaska na put

- Izaberite granične prelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja

- Krenite na put u delovima dana i sedmice kada su gužve manje

- Izbegavajte putovanja tokom vikenda

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dudule

    7. april 2017 | 07:56

    Aj bas fino, prije ovoga nikad nismo cekali sad ce nam biti neobicno...

  • Johan

    7. april 2017 | 08:32

    Hrvatsku inače obilazim u širokom luku.

  • Lovic g 8

    7. april 2017 | 08:59

    Грађане ЕУ треба посебно контролисати, тамо има највише терориста разних.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA