Sami smo sebi najveći problem: Upravo nas je porazila informacija da pola miliona Srba ne želi novu zdravstvenu knjižicu

Stalno kukamo. Na sve. Hipohondri smo u velikom procentu. Kilavi smo. I onda na sve to, ovakva poražavajuća statistika

  • 41

Bez obzira što se zahtev za nove zdravstvene kartice može predati onlajn, ali i na šalteru, poražavajući broj od čak 505.000 građana koji još nisu predali zahtev, govori koliko se nemarno odnosimo prema svom zdravlju.

SJAJNA VEST: Ukidanje overe zdravstvenih knjižica do 1. juna!

Većina ljudi stalno se žali na zdravstveni sistem, na listu čekanja za pregled, na bezbroj bolesti, ali niko ne pominje nemar pola miliona ljudi.

U postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, trenutno je više od 1,6 miliona kartica.

OVERA STARIH KNJIŽICA SE UKIDA DO JUNA

Od podnošenja zahteva do dobijanja novih zdravstvenih kartica, zbog gužve čeka se i do četiri meseca.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da je proces sporiji nego što su planirali, ali i da će se overa papirnih knjižica postepeno ukidati od juna.

Dr Verica Lazić, vršilac dužnosti direktora RFZO-a, ističe da su verovatno opravdani razlozi za nepodnošenje zahteva, na primer, odsustvo iz zemlje.

- A svi građani koji postanu osiguranici Fonda, moći će i u narednom periodu i sledeće godine da podnesu zahteve za novu karticu - kaže Lazićeva.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

JEDAN OD RAZLOGA I ČUVENI "FT1P"

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave priznaju da je da je i sistem zakazao, jer se neplanirano pojavio još jedan papir, pa postoji mogućnost da veliki broj građana nije predao zahtev zbog nepotpune dokumentacije.

U međuvremenu Republički fond za zdravstveno osiguranje napravio je aplikaciju na kojoj građani mogu da provere šta se dešava sa njihovom elektronskom karticom. Za nepunih 10 dana, sajt je posetilo više od milion osiguranika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    8. april 2017 | 10:32

    Nisu gradjani krivi vec vasa administracija

  • Cvetak zanovetak

    8. april 2017 | 10:32

    Ovo sto vlast radi sa zdravstvom je jednom recju katastrofa,oni kao nesto pokusavaju da zdravstvo reformisu,a ono posle svake reforme situacija sve gora.Mladi lekari sve vise odlaze iz drzave,zakazivanje kod lekara sve slabije funkcionise,situacija sa receptima zbog farmaceutske mafije sve gora,jednostavno teraju nas da se privatno lecimo.

  • Sava

    8. april 2017 | 12:20

    Nije tacno da je narod kriv.Ja sam podneo uredno zahtev elektronski jos u novembru i niti sam dobio obavestenje sta je sa mojom karticom niti me ima u ekektronskoj dokumentaciji.Na žalost zbog te iste administracije uplatio sam 2 x po 460.00 din.Sto se tice lekara pomirimo se sa tim da nece imati ko da nas leci jer su svi sposobni otisli ili kod privatnika ili u inostranstvo a ostali oni kojima pacijenti nista ne znace a o ostalom zdravstvenom osoblju da ne govorim.Svako ko je potrazio pomoc lekara pored bolesti zaradio je niz razocarenja.Dokle ce se kod lekara o.prakse ceksti na pregled po 14 dana.Nesposobno ministarstvo samo nam jos vise komplikuje zivot.Posto nisam siguran da ce ovo biti objavljeno molim Vas napisite Vi iz redakcije sta hocete vezano za ovu situaciju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA