Avionu Vojske Srbije otkazao motor? Komisija ima nekoliko nedoumica u vezi pada Supergaleba

Nije isključena ni mogućnost da su Ćulibrk i Pandurović do poslednjeg trenutka pokušavali da "izvade" avion, ali i da izbegnu naseljene delove sela,

  • 10

Iznenadni prekid rada motora tokom leta na relativno maloj visini glavna je okolnost koja je u fokusu članova komisija koje istražuju okolnosti pada aviona "Supergaleb" G4 Vojske Srbije i pogibije pilota potpukovnika Nenada Ćulibrka i kapetana Dejana Pandurovića, pišu Novosti.

Na metar od skrhanog kolege koji je jedva smogao snage za ove reči zbog poginulih pilota (VIDEO)

Prvi zadatak istražnih organa biće ispitivanje uzroka gubitka pogonske sile rols rojsovog motora, ali i reakcije pilota, piše list pozivajući se na svoja saznanja.

ČIM JE PAO AVION, NASTALE SU OVE FOTOGRAFIJE MEŠTANA: Prve scene pre nego što je stigla policija (FOTO)

Rasvetljavanjem teške vazduhoplovne nesreće bave se specijalne komisije Generalštaba i Ratnog vazduhoplovstva, Inspektorat odbrane kao i Više javno tužilaštvo u Šapcu.

Članovi ovih timova u subotu su izašli na mesto pada aviona inastavili prikupljanje rasutih delova letelice, uzimanje izjava od meštana i fotografisanje njive na koju se srušio avion. Vojnim komisijama nije određen rok za sastavljanje izveštaja, već su dobile odrešene ruke u pogledu trajanja istrage.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

List navodi i da će članovi vojnih komisija svoj rad bazirati na otrkivanju uzroka nagle promene pravca leta, ali i na potrazi za odgovorom zašto se posada nije katapultirala iz letelice koja se strmoglavo kretala ka tlu. Za ovaj deo istrage ključnu ulogu ima video snimak, koji su sa zemlje napravili očevici udesa. Prve procene govore da je supergaleb imao za sada nepozanti problem sa motorom i to u delikatnom trenutku zaokreta letelice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pod lupom komisija biće i okolnosti na osnovu kojih su piloti doneli odluku da ne napuste letelicu uprkos obrušavanju. Nije isključena ni mogućnost da su Ćulibrk i Pandurović do poslednjeg trenutka pokušavali da "izvade" avion, ali i da izbegnu naseljene delove sela, pišu Novosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • abc...d...

    9. april 2017 | 09:34

    Koliko se para da za održavanje, dobro da je uopšte i poleteo, a po jednima mogao je i bez motora, po drugima, a zašto i morao da leti, to je skupo...!!! SLAVA IM!

  • Dj.dju

    9. april 2017 | 10:47

    I zasto se Srbija ponasa kao da se nista ne desava....tv program kao da smo na vasaru...svi veseli..neka nam se bog smiluje

  • Micromaestro

    9. april 2017 | 07:32

    Da li neko ima predstavu koliki je gubitak dva obucena pilota a o avionu da ne pricamo i to zbog tehnicke neispravnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA