Beograđani iznajmljuju sefove, bankama daju i do 50.000 dinara

Banke ta odeljenja za držanje novca i dragocenosti imaju obično u većim gradovima

  • 6

Oni koji uspevaju da uštede sve češće se interesuju za iznajmljivanje sefova u bankama, a ta sigurnost košta ih od 3.000 dinara godišnje pa naviše.

 

Napravljen najsigurniji novčić na svetu! Vredan je tačno 142 dinara!

 

Pojedine banke traže i depozit, a druge pak gubitak ključa ili sigurnosne kartice koja služi za otvaranje sefa papreno naplaćuju – bar 10.000 dinara, piše Dnevnik. Uprkos pojačanom interesovanju, to za banke nije baš posao koji obećava pa se uglavnom koriste stari kapaciteti. Troškovi obezbeđenja su veliki, a zarada ne opravdava nova ulaganja.

 

U Beogradu već nekoliko meseci vlada prava jagma za sefovima. U Novom Sadu se mogu pronaći, ali nema prevelikog interesovanja. Banke ta odeljenja za držanje novca i dragocenosti imaju obično u većim gradovima. Klijenti iz manjih mesta koji su zainteresovani za takvu uslugu obično moraju da putuju do većih gradova da bi stavili na sigurno ono što im je vredno. Izuzetak su sefovi koji su pravljeni i pre Drugog svetskog rata u starim bankama u Vojvodini.

 

Banke nisu zainteresovane da šire te kapacitete. Sume koje dobijaju od iznajmljivanja sefova mogu da zarade daleko jednostavnije na održavanju tekućih računa ili provizijama od platnih kartica.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Vlasnik novca ili drugih dragocenosti koji poželi da u Novom Sadu zakupi sef ne mora da bude i klijent banke. Može da bira između manjeg i većeg, a zakup na godinu dana je 3.000 ili 5.000 dinara. To nije jedini trošak koji će imati – plaća i depozit u dinarskoj protivvrednosit od sto evra. Kada i ako otkaže sef, tu sumu će dobiti nazad.

 

Postoje banke u Novom Sadu gde se sefovi iznajmljuju po 5.000 do 7.000 dinara godišnje. Nema depozita, nema ni potrebe da lice bude klijent banke. A dodatni trošak imaće samo ako izgubi ključ – to će ga stajati 10.500 dinara. Sef je moguće iznajmiti i mesečno, ali je to onda skuplje, minimum 1.000 dinara.

 

U pojedinim bankama sefovi se uglavnom iznajmljuju samo klijentima banke. Nije obavezno da to lice prima preko njih platu ili penziju, ali mora da ima otvoren račun. To može biti tekući, ali i štedni, devizni ili dinarski. Cena se kreće od 3.000 dinara godišnje. Klijent onda može mirno da spava, a preporučljivo je da vodi računa o tome gde mu je ključ od sefa jer će ga njegov gubitak stajati čak 30.000 dinara.

 

Za klijente je bolje da novac drže na bankovnom računu. Dobije se makar kamatica, a država garantuje za sumu do 50.000 evra u slučaju da banka ode u stečaj ili bankrotira.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cana

    9. april 2017 | 10:21

    Uzela sam sef u jednoj bg banci. Podrum je poplavljen, steta velika a banku ne zanima, nisam osigurala...???

  • Свети светац Светомир

    9. april 2017 | 15:53

    Београђани зарадили на магарећим ливадама девизе па сад прелива.Ко да их Шојић учио!

  • БањаЛукаРС

    9. april 2017 | 17:57

    А други краду акумулаторе цццц

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA