Vođa ruske opozicije i Putinov glavni neprijatelj, Aleksej Navalni, pušten iz zatvora

Agencija navodi da je policija Navaljnog pre oslobađanja premestila u drugi centar za pritvor očigledno u pokušaju da izbegne medije

  • 8

Lider ruske opozicije Aleksej Navalni oslobođen je danas nakon što je proveo 15 dana u zatvoru zbog opiranja policiji za vreme protesta protiv navodne korupcije premijera Rusije Dmitrij Medvedev. Lider opozicije koji je javno govorio protiv korupcije uhapšen je 26. marta na najvećim nedozvoljenim demonstracijama u Moskvi za poslednjih nedkoliko godina, a osuđen je zbog opiranja policiji, prenosi AFP.

Putinov politički neprijatelj kažnjen sa 350 dolara i 15 dana zatvora zbog uloge na protestu u Moskvi (FOTO)

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On je danas oslobođen u zakazano vreme, rekao je vođa njegove kampanje Leonid Volkov obraćajući se ispred nekoliko desetina novinara koji su se okupili ispred centra za priitvor gde je Navalni bio zatvoren.

Agencija navodi da je policija Navalnog pre oslobađanja premestila u drugi centar za pritvor očigledno u pokušaju da izbegne medije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Čekali smo Alekseja ovde, međutim pozvao me je i rekao da su ga premestili u drugu policijsku stanicu u Konkovu i oslobodili u tačno vreme kada je isteklo 15 dana - rekao je Volkov.

Evropski parlament zahtevao je od Rusije da oslobodi Navalnog kao i ostale koji su uhapšeni u toku protesta u Moskvi i ostalim ruskim gradovima.

Na desetine hiljada demonstranata protestovalo je u Moskvi i drugim gradovima na demonstracijama protiv državne korupcije, što je, kako je AP preneo, najveće ispoljavanje nezadovoljstva u toj državi za više godna unazad.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nedavni video koji je objavio opozicionar Aleksej Navalni optužuje Medvedeva da je u tajnosti posedovao, kako navodi agencija, čitav niz luksuznih kuća i taj video je pokrenuo je nedavne proteste.

Zvanična kancelarija tužilaštva Rusije poslala je zahtev državnoj agenciji za komunicije da blokira stranice na društvenim mrežama koje pozivaju na održavanje protesta u Moskvi i drugim gradovima širom Rusije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rojters je preneo da je premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su optužbe opozicije o korupciji protiv njega "besmislice" i politički motivisane.

"Takozvane istrage" su pokušaj da se ljudi izvedu na ulice, rekao je on tokom posete Tambovskoj oblasti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA