U avionu poljskog predsednika je bila podmetnuta bomba: Otkriveno šta je ubilo Leha Kačinjskog i još 95 putnika

- Dosta toga ukazuje da je došlo do eksplozije na letu, 10. aprila 2010. godine. Na osnovu rezultata možemo reći da je uzrok eksplozije termobaričko punjenje eksplozivne naprave - navodi se u saopštenju Komisije

  • 3

Komisija poljske vlade saopštila je da se avion, koji se pre sedam godina srušio i ubio poljskog predsednika i još 95 putnika, najverovatnije raspao u vazduhu kada je došlo do detonacije eksploziva.

Poljska tuži Rusiju zbog istrage o padu aviona u kojem je poginuo predsednik Leh Kačinjski!

- Dosta toga ukazuje da je došlo do eksplozije na letu, 10. aprila 2010. godine. Na osnovu rezultata možemo reći da je uzrok eksplozije termobaričko punjenje eksplozivne naprave - navodi se u saopštenju Komisije, prenosi Rojters.

Nova komisija je predstavila u ponedeljak preliminarne rezultate na sedmu godišnjicu katastrofe u zapadnoj Rusiji u kojoj su poginuli poljski predsednik Leh Kačinjski sa suprugom, i još 95 osoba, mahom političara.

Nova komisija, koju je sastavio poljski ministar odbrane Antoni Maćerević, kazao je da je avion eksplodirao i raspao se nekoliko minuta pre sletanja.

U ranijim navodima, kao krivac za pad aviona označeni su ruski kontrolori leta, koji su navodno namerno davali pogrešna upuitstva.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Prethodna komisija, za pad je optužila poljskog pilota i ruske kontrolore leta, dok su ruski izveštaji krivicu prebacivali na Poljake.

Istraga je prvobitno nagoveštavala da je nesreći doprinelo to što je jedno od krila aviona zakačilo drvo u blizini piste.

Kako je AFP naveo, novi istražitelji su svoje nove zaključke bazirali na analizi razgovora između pilota aviona i ruskih kontrolora za vazdušni saobraćaj.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niki

    11. april 2017 | 08:44

    Da li im je ovo veliki brat naredio u cilju satanizacije Rusije?

  • momazver

    11. april 2017 | 08:24

    Svašta je moguće kad su 2 brata blizanca pretendenti na tron,a jednog *voli* i protežira Zapad,a drugi *očijuka* sa Istokom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA