Za Uskrs haos na granicama: Samo na ovim prelazima neće biti gužve!

Uprkos tome što su pojačane kontrole na granicama Šengena tokom vikenda suspendovane, gužve neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti i naši, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu

  • 2

Pravoslavni i katolički Vaskrs se ove godine praznuju istog dana, pa se očekuje povećani broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju i zato carinska služba pojačava aktivnosti na svim graničnim prelazima.

HAOS NA PUTEVIMA ZA PRAZNIKE: Oprez za volanom, pojačan saobraćaj

Prošle nedelje počela su da se primenjuju nova šengenske pravila 

Uprkos tome što su pojačane kontrole na granicama Šengena tokom vikenda suspendovane, gužve neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti i naši, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.

Ipak, kolaps na granicama se ne očekuje, jer u vreme uskršnjih praznika neće biti sistematskih provera koje su prvobitno najavljivane. Za sada su, mere koje su predviđale detaljnu proveru identiteta svakoga ko ulazi u evropski prostor, stavljene van snage, što će imati direktan pozitivan uticaj za naše građane koji za praznike putuju iz ili ka Zapadnoj Evropi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Savetujemo da se pre putovanja provere informacije o stanju na graničnim prelazima, kako bi se izbegli najfrekventniji, jer za svaki od njih postoji nekoliko alternativnih, manje opterećenih.

- Na udarnim prelazima, kao što je Horgoš, biće otvorene sve trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene će biti pojačane dodatnim brojem službenika.

- Umesto preko Horgoša, tokom najvećih gužvi bolje je koristiti prelaze: Đala, Bački Vinogradi, Bajmok ili Kelebija. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima je Šid, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski - navodi se u saopštenju Uprave carina.

Zbog toga što naši građani koji žive i rade u inostranstvu za praznike obično donose poklone rodbini i prijateljima u zemlji, Uprava carina podseća da državljani Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti:

Foto: carina.rs Foto: carina.rs

- Sa sobom možete nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina.

Ukoliko sa sobom nosite robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen takozvani skraćeni carinski postupak  koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Bitno je napomenuti da je oslobođenje od plaćanja carine na osnovu primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, prema kome se na robu koja je proizvedena u EU ne naplaćuje carina, moguće ostvariti samo u redovnom carinskom postupku, ali ne i u skraćenom koji se završava na graničnom prelazu.

- Proverite dokumenta, prijavite sve što nosite sa sobom, dobro isplanirajte put kako biste zaobišli eventualne gužve, a dobar savet bi bio i da se na put krene koji dan ranije ili kasnije u odnosu na dane praznika - savetuje Slobodan Tomić, načelnik u Sektoru za carinske postupke i procedure i dodaje da činjenica da se približavaju praznaci carinsku službu ne zatiče nespremnu:

- Mi se unapred pripremamo i pravimo planove koji će omogućiti da se, što se tiče posla koji obavlja carinska služba, protok putnika odvija efikasno, te da naši građani i gosti što manje vremena provedu na graničnom prelazu.''

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA