Kako se pravilno čestita Vaskrs, a koje izraze nikako ne smete da koristite!

Povodom ovog praznika svi pravoslavni hrišćani jedni drugima upućuju poznat tradicionalni pozdrav i očekuju da im se uzvrati na sličan način, otpozdravom. Međutim, mnogi taj pozdrav ne izgovaraju pravilno

  • 8

Najveći praznik za sve pravoslavce se uveliko bliži, a kao i svake godine ponavlja se dilema oko toga kako se pravilno čestita Uskrs, odnosno Vaskrs.

Ako ovih oznaka nema - boje za jaja su OTROVNE! Dobro pogledajte!

Povodom ovog praznika svi pravoslavni hrišćani jedni drugima upućuju poznat tradicionalni pozdrav i očekuju da im se uzvrati na sličan način, otpozdravom. Međutim, mnogi taj pozdrav ne izgovaraju pravilno.

Evo gde je greška i kako glasi pravilan i jedini tačan vaskršnji pozdrav, a koje verzije nikako ne bi trebalo da koristite, jer su potpuno netačne!

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Hristos vaskrse, Hristos voskrese, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese… čujemo toliko sličnih, a u suštini potpuno različitih izgovora uskršnjeg pozdravljanja i čestitanja.

Prema današnjem Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: “Hristos vaskrse”! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese".

Nepravilno je reći  „VaskrEsE“! Ili vaskrsE. Takođe, u pozdravu nije uobičajen narodni izgovor Hristos uskrsnu.

Pravilno je reći i “vaistinu” i “voistinu”.

Samo što bi trebalo biti dosledan pa na ruskoslovenski pozdrav "Hristos voskrese" odgovoriti istim oblikom “Voistinu voskrese”. Istom logikom reći ćemo i "Hristos vaskrse" - "Vaistinu vaskrse!".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    14. april 2017 | 13:39

    Zar je vazno kako se izgovara ako ima isti smisao?Kao da Bog razume samo staroslovenski.Da ipak nije vaznija sustina, odnosno da znamo zasto je Hrist umro i vaskrsnuo i da uskladimo nase misli, govor i postupke u skladu sa svojom verom. Nazalost, mnogima je vera u ritualima,obicajima a ne u ispravnom zivotu, kako Hrist nas uci.

  • Jeretik

    14. april 2017 | 20:49

    A jel moze , neka hvala , nisam iz te price ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA